“İslam Devletinde Kamusal Özgürlükler”
Muş Özgür-Der’de “İslam Devletinde Kamusal Özgürlükler” Konusu Ele Alındı.
Raşid el-Gannuşi'nin kaleme aldığı "İslam Devletinde Kamusal Özgürlükler" adlı kitabı 19.05.2014 taihinde Muş Özgür-Der'de OkuYorum adlı programda ele alındı. Mana Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan kitabı Erdal Eker değerlendirdi. Kitabın akıcı bir üslupla kaleme alındığını belirten Eker, günümüz Müslümanlarının İslamı yeryüzünde etkili kılma çabaları açısından bu eserin önemli katkılar içerdiğini belirtti.
Tunus Devriminin en öne çıkan ismi olan NAHDA hareketi lideri Raşid Gannuşi, baskı rejiminden dolayı uzun süre Batı'da yaşamış ve devrim sonrasında Tunus'a dönmüştü. İnsan hak ve özgürlüklerinin hem Batı'da nasıl algılandığını hem de İslam'da nereye tekabül ettiğinin etraflıca irdelendiği kitapta siyasi özgürlükler ve demokrasi konusu da geniş bir şekilde ele alınıyor. Kitap, İslami yönetimin temel ilkelerine dair de ciddi bir kaynak niteliğinde.
Gannuşi'nin bu eserinden ondaki derin İslami birikimi ve Batı'ya, Müslümanların sorunlarına vakıf oluşunu gözlemlemek mümkündür. Bu açıdan kitabının ithaf kısmında, İslam için sarf ettikleri çabalarla ön plana çıkan figürlerin ve insanların adil bir ortamda yaşamalarına katkı sunan gayr-i Müslim yazarların isimlerine yer vermesi manidardır.
Gannuşi'ye göre, İslam'ın temel kaynağı Kur'an'dan uzaklaşmaksızın insanlığın demokrasi tecrübesinden istifade edilebilir. İslam ile demokrasinin ayrışan yönleri olduğu gibi örtüşen noktaları da vardır. Gannuşi bu kitabında Tunus'taki sekülerleşmiş kitlelerin şarap içme özgürlüklerinin ellerinden alınma korkusu yaşadıklarından ve Ramazan ayından aslında rahatsızlık duyduklarından söz etmekte ve bu açıdan sanki Türkiye'deki laik kesimi tarif etmektedir.