Muş’ta “Neyi, niçin, nasıl okumalı” semineri yapıldı

Muş’ta “Neyi, niçin, nasıl okumalı” semineri yapıldı

Osman Sevim “Neyi, niçin nasıl okumalı” başlıklı semineri sunmak üzere Muş Özgür-Der’in misafiri oldu.

17 Kasım Pazar günü Memur-Sen seminer salonunda gerçekleşen sunumda Osman SEVİM kısaca aşağıdaki konulara değindi.

“İlk ayetlerin ve çok fazla hadisin okumak hakkında olması okumanın değerini insan ve toplum nezdindeki değerini ortaya koymaktadır.

Anlamlandırma süreci olarak tanımlanabilen okumak aynı zamanda bilgiye erişmenin, eğitim ve iletişimin yanı sıra hayatta yer edinmenin de vesilesidir. Okumak hem sahifelere dokunmak hem de kainatta varolanı gözlemlemek yoluyla binlerce yıldır varolan farkında olma ve bilinç üzere olma sanatıdır.

Okumak insanı şuur sahibi, hikmetli ve basiretli kıldığı için önemlidir. Aynı zamanda çalınan dikkatin geri alınması ve idrakin yeniden rayına oturması açısından önemlidir. Dünyada sömürüye ve cehalete maruz kalmanın nedenlerinden belki de en büyüğü bilgi sahibi olmamaktır. Bu konuda İspanyolların Aztek ve İnka medeniyetine yaptıkları incelenebilir.

20241118-mus-01.jpg

Okumanın olgunlaşmak ve medenileşmek için güçlü bir araç olduğu Resullullah (sav)’in cahiliyeye karşı Vahy ile verdiği ve hikmeti kuşanmasıyla ortaya koyduğu kurmay akıldan rahatlıkla görülebilir.

Okumak ihtiyaç hiyerarşisinde yemek, su içmek gibi zaruriyat katmanında yer almalıdır. Alimler ve bilginler hayatlarının en zor dönemlerinde çok büyük eserler vermişlerdir. Bu konuda herhangi bir mazarete sarılmamak gerekir.

Neler okunması gerekir sorusunda öncelik temel meseleleri bilmek sonra da belirlenen alana yoğunlaşmak şeklinde olabilir. Alan dışı okumaların önemi ise muhakeme ve çapraz düşünceyi güçlendirme açısından önemlidir.

Nasıl okumalı sorusunu azda olsa devamlı okumalar yapmak, okuma sevgisini yükseltecek okumalardan başlamak daha iyi sonuçlar verebilir.

Okumalardan azami derecede fayda sağlamak için okunan kitapların özetlerini çıkarmak, kitapları müzakere etmek ve okunmuş kitapları listelemek şeklinde listelenebilir.

Okumak belli bir gaye ve bilinç üzere olmalı ve insan hayatına olan etkisini de önemsemek gerekmektedir. Okumanın sosyal medya araçlarının çoğalmasıyla ters orantılı olarak azaldığı gerçeğinden hareketle dijital ortam ile olan ilişki terbiye edilmeli ve sınırlandırılmalıdır.

Sonuçta tüm bilge, mücahid ve muallimler okumanın değerinin altını kalın çizgilerle vurgulamış ve her ne sebeple olursa olsun bu ameliyeden vaz geçilmemesi konusunda adeta canlı şahitler olmuşlardır. Okumanın yanısıra düşünceyi disipline almanın en iyi yolu olarak yazmak ve yazma adetine sahip olmakta önemlidir.”

Seminer katkı, soru-cevap faslıyla son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler