Özgür-Der’in 19. Genel İstişare Programı Batman’da Gerçekleştirildi
Özgür-Der’in yılda bir kez tüm şube ve temsilciliklerinin katılımıyla gerçekleştirdiği genel istişare programının 19.’su Batman’da yapıldı.
Özgür-Der Batman Şubesi'nin ev sahipliğinde 20-21 Nisan tarihinde gerçekleştirilen istişare programı iki gün devam etti.
Bu yıl panel formatında gerçekleştirilen programın ilk gününde dört oturum gerçekleştirildi. 21 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilen dört oturumun ardından program aynı akşam Grup Yürüyüş'ün konseriyle devam etti.
20 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilen "Toplumsal İfsad Tehdidi ve Ahlaki Önceliklerimiz" başlıklı panelde Şefik Sevim, Hayati Beyde ve Hülya Şekerci onar dakikalık birer konuşma yaptılar. Daha sonra dinleyicilerin de aktif katılımıyla şu sorular tartışılıp cevaplanmaya çalışıldı:
Siyasi, fıkhi-usuli zeminde belirli bir seviyeye sahip olmamıza rağmen Müslümanlar olarak ahlaki düzlemde zaman zaman karşımıza çıkan olumsuz manzaralara yönelik ne tür tedbirler almalıyız, hangi konuları öncelemeli ve eğitim alanında nelere ağırlık vermeliyiz? Toplumsal yapıda yaşanan kimlik krizi ile İslami camia içerisinde çokça konuşulan ve ifsadı yaygınlaştıran konularda nasıl bir yol haritası izlemeliyiz?
Aynı gün gerçekleştirilen ve Abdulhakim Beyazyüz, Bülent Gökgöz ile Musa Üzer'in birer sunumda bulunduğu "Dini Anlamaya Yönelik Tartışmalarda Pozisyonumuz ve Usuli Yaklaşımımız" başlıklı ikinci oturumda ise cevabı aranan sorulardan bazıları şunlardı:
Dini doğru anlama ve kendimizi doğru tanıtmak için nelere dikkat etmeli; sahih bir usuli çizginin gelişimi için nasıl bir çerçeve çizmeliyiz? İtikadi-ameli, mezhebi ayrışmalarda pozisyonumuzu nasıl belirlemeliyiz? Kur'an'a yaklaşımımız, Ehl-i Sünnet tanımına ilişkin pozisyonumuz vs. nasıl olmalı?
Birinci günün "Bireyci ve Konformist Kültürün Yükselişine Karşı Cemaat Bilincini Geliştirmek" başlıklı üçüncü oturumunda Ramazan Çelikal, Erdal Eker ve Sinan Ceran'ın yaptığı sunumlardan hareketle aşağıdaki sorular tartışıldı:
Modern hayat tarzının etkisi giderek bireyci ve konformist eğilimleri güçlendirmekte, bunlar da dünyevileşme tehlikesini arttırtmaktadır. Bu tarz 15 Temmuz sonrasında cemaat kavramının kriminalize edilmesiyle daha da pekişti. Bu duruma yönelik olarak öne çıkartmamız gereken vurgular, alınması gereken tedbirler, geliştirilmesi gereken ilişki biçimleri neler olabilir?
Aziz Avar, Nurcan Büyük ve Hamza Türkmen'in sunumlarda bulunduğu "AK Parti İktidarı ve İcraatı Karşısında Tutumumuz" başlıklı birinci günün dördüncü oturumunda ise şu sorulara cevap arandı:
İslami camianın bütünüyle birlikte biz de AK Parti iktidarının belirlediği konuma sıkışıyor ve farklı bir yaklaşım, politika, öneri getirmekten giderek uzaklaşıyor muyuz yoksa tepkisellikle lehimize gelişen süreçleri dahi değerlendiremeyecek ölçüde bir karşıtlık psikozuna mı sürükleniyoruz? Bu bağlamda adalet noktasındaki söylemimiz ile maslahat kavramına dönük vurgumuz doğru anlaşılıyor mu?
Batman Kongresinde Müslüman Tutsaklar Sürprizi
19. İstişare programında bu yıl bir ilk de yaşandı. Çoğu İslami Hareket davasından yargının haksız kararlarıyla yıllarca cezaevinde tutsak olarak kaldıktan sonra 2019 yılı içinde özgürlüklerine kavuşan 6 Müslüman Batman'daki istişare programında hazır bulundular.
Aynı anda kürsüye çıkıp topluluğa dönük birer selamlama konuşması gerçekleştiren Abdusselam Durmaz, Ahmet Şat, Mehmet Ali Şeker, Salih Baytap, Tamer Aslan ve Zeki Yıldırım'ın anlatımları esnasında salonda duygu dolu bir atmosferin oluştuğu gözlendi.
Grup Yürüyüş ile Coşkulu Bir Gece
İstişare programının ilk gününün sonunda yapılan Grup Yürüyüş konserinde Batman ve çevre illerden yoğun katılım ile coşkulu anlar yaşandı. Hem son çıkan "Yollara" albümünden örnekler sergileyen hem de eski sevilen eserleri icra eden Grup Yürüyüş, konser sonunda gençlerin de sahne katılımı ile marşlarını seslendirdi.
21 Nisan Pazar günü iki ayrı oturumda gerçekleştirilen forumlarla devam eden 19. İstişare programı çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.
Bu etapta "İç İşleyişimiz, İlişki ve İrtibatımız" ile "Yardım Faaliyetleri, Öneriler-Tavsiyeler" başlıkları altında gerçekleştirilen forumlarda şu hususlar üzerinde müzakere ve istişarelerde bulunuldu:
-Düşünsel Bütünlüğümüz ve İşleyiş İnsicamımız Açısından Şube ve Temsilciliklerimiz Arasında Aidiyet Durumu
-Daha Nitelikli ve Etkin Bir İlişki Ağını Sağlayabilmek İçin Gereken İlke ve Esaslar
-Daha Nitelikli Bir İlişki İçin Nelere Ağırlık Vermeliyiz? Yakın Şube/Temsilciliklerimiz ile İlişkilerimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapmalıyız?
-Yardım Çalışmalarında Gelinen Nokta
-Genel ve Lokal Çalışmalarda Dikkate Alınması Gereken Hususlar Neler Olmalı?
-Gelecek Dönemlere Dair Öneriler-Tavsiyeler