Özgür-Der Batman Şubesi Seminerleri
Özgür-Der Batman şubesinde bu hafta alternatif eğitim seminerleri kapsamında Diyarbakır Özgür-Der'den misafir olarak gelen Rabia Beyazyüz tarafından "Müslüman kadının kimlik algısı" başlığı altında sunum gerçekleştirildi.
Özgür-Der Batman şubesinde bu hafta alternatif eğitim seminerleri kapsamında Diyarbakır Özgür-Der'den misafir olarak gelen Rabia Beyazyüz tarafından "Müslüman kadının kimlik algısı" başlığı altında sunum gerçekleştirildi. Bayanlara yönelik yapılan sunum Cumartesi gündüz dernek binasında verildi.
Erkeklere yönelik olarak ise akşam "Tefsir Dersleri" kapsamında Abdullah Gündüz tarafından Araf suresi çerçevesinde Mısır Firavunlarının ve genel anlamda İsrailoğullarının genel bir değerlendirmesini içeren bir sunum yapıldı.
Rabia Beyazüz "Müslüman Kadının Kimlik Algısı" başlığı altında yaptığı sunuma Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerden yola çıkarak yaptığı kimlik tanımlamasıyla başladı. Kimliğin doğru bir inşa sürecinin Kur'an'dan sağlıklı bir şekilde gıdalanmayla yani Kur'an'a yaklaşımda Kur'ani bir tutumla mümkün olabileceğini vurguladı.
Parçalanmış bir kimlikten tek doğru bir kimliğe yönelişimizin hayati bir sorun olduğunun altını çizen Beyazyüz, teslimiyet ve sorumlulukta kadın-erkek ayrımcılığının İslam düşüncesinde yeri olmadığını belirtti.
Modern toplumlarda hatta kimi İslami çevrelerde dahi kadın kimliğine çok yapay anlamlar yüklenildiği, tesettür olgusunun bile modernizm olgusundan etkilenerek bulandırılabildiği, bu anlamda sınırsız tüketimin kuşatmasından kendini kurtaramayan bu Müslüman çevrelerde dahi fiziki güzellik adına anlamsız diyetlerin yapıldığı, kadının dişilik kimliklerini belirgin tarzda ortaya çıkaran giyim tarzının kendini müslüman olarak gören kesimlerce de sergilenebildiği konularına değindi.
Rabia Beyazyüz konuşmasının devamında modern çağda kadın kimliği ile ilgili biz Müslümanlar için alternatif bir örnek olabilecek Kur'an'da Rabbimizin de üzerinde durarak anlattığı İmran kızı Meryem'i örnek gösterdi.
Eş kimliği ile ilgili olarak da Müslüman ailede ahiret merkezli bir mutluluğun hedeflenmesi ve ilahi sorumluluğun öncelikler arasında olması gerektiğini vurgulayan konuşmacı, annelik kimliğinin fıtriliğine de değindi. Söz konusu annelik kimliği bahane edilerek toplumsal şahitliğimize dair sorumluluklarımızın ötelendirmememiz gereken bir olgu olarak görülmesi gerektiğini belirten konuşmacı,müslüman kadının hem eş hem anne hem de toplumsal şahitlikten geri kalmamasını sağlayacak kuşatıcı bir kimlik idealinde olması gerektiğini vurguladı. Son olarak da dinleyicilerden gelen soruları cevaplandıran Beyazyüz sunumunu bitirdi.
Bünyamin Sevim/Batman