“Günahlardan ve Şüpheli Şeylerden Sakınmak”

“Günahlardan ve Şüpheli Şeylerden Sakınmak”

Batman’da "Günahlardan ve Şüpheli Şeylerden Sakınmak" konulu seminer yapıldı.

Batman Özgür-Der'in alternatif eğitim seminerleri sürüyor. Bu haftaki semineri "Günahlardan ve Şüpheli Şeylerden Sakınmak" başlığı altında Yusuf Çelikal sundu.

Yusuf Çelikal; Günah'ıkelime anlamını (suç, geride kalmak, hayra ulaştırmayan, hayırdan geri bırakan) ve kavramsal anlamını (ilahi emir ve yasaklara aykırı davranarak, Allah'ın koyduğu sınırları aşmak) açıklayarak sunumuna başladı.

İnsanları günaha sevk eden etkenleri; İç etkenler ve dış etkenler olarak ayıran Yusuf Çelikal;

İç etkenleri; İnsanın iç yapısında bulunan eğilim ve arzuların insanları günaha sevk edebileceğini, bu noktada iki yönlü bir hareket yapısı olan nefsin devreye girerek insanların istekleri, tercihleri doğrultusunda şekillenip hareket ettiğini belirtti. "İnsanları kötü yola yönlendiren nefis değil, nefsani tercileriyle insan iradesidir." dedi.

Nefsin insanı körleştirmesiyle beraber ölümsüz bir dünya hayatı güdüsüne sahip olamaya başlayan insanın hesap vereceğini unuttuğunu, hesap vereceğini unutan insanın da günahlara daldığını, günahların artık bir yaşam tarzı haline geldiğini belirtti.

Dış etkenler; Nefsini tam manasıyla kontrol altına alamayan, tercihlerinin nefsinin isteklerine göre belirleyen insanın dünya hayatı içerisindeki cazibeli şeylere meyil etmesi hem davranışlarını hem olaylara bakışını değiştirdiğini, hem de bu yönde kötülüklere sevk ettiğini söyledi. Ayrıca toplumda bulunan kötü örneklerin had safhaya çıkması mevcut kötü hareketlerin meşrulaşmasına ve normal karşılanarak günah boyutunun göz ardı edildiğine dikkat çekti.

İnsanın yaradılışından beri insana düşman olan şeytanın, insanın yücelmesini istemeyişi bu noktada Allah ile ahitleşmesi neticesinde insanlara devamlı kötülüğe teşvik edici vesveseler verdiğini, insanların arasına fitne fesat koyarak günahı yaygınlaştırmaya çalıştığını belirtti.

"Allah bizden şeytani arzularımızı depreştirecek, onları ortaya çıkaracak hareketlerden uzak durmamızı istiyor. Kur'an'ın verdiği perspektif ile hayatımıza yön vermemizi ve Kur'an'ın ön gördüğü terbiyeden geçerek hareketlerimiz ve davranışlarımıza bir ölçü getirmemizi istiyor." dedi.

Günaha karşı korunma tedbirlerini de sıralayan Yusuf Çelikal;

1- Güçlü bir ahiret inancının oluşturulmasının ve bu inancın dinamik bir biçimde devamlı diri tutulması gerektiğini

2- Temiz bir çevre; yani bizi günahlarımızdan alıkoyacak salih insanlarla bir arada olmamız gerektiğini

3- Zikri (Kur'an) diri tutmamız gerektiğini

4- Kulluğu sadece namaz vakitlerine, belli günlere sıkıştırmadan ve tam zamanlı bir Müslüman olarak hayatın her alanına yaymamız gerektiğini belirterek sunumunu tamamladı.

Seminer katılımcıların katkılarının ardından sona erdi.

 

_dsc0185.jpg

 

_dsc0187.jpg

_dsc0189.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler