Batman'da “Tebliğ Sorumluluğumuz” Semineri
Özgür Der Batman Şubesi haftalık seminerlerinde bu hafta “Tebliğ Sorumluluğumuz” konulu sunumu Latif Rüzgar yaptı.
Müslümanlar arasında son yıllarda farklı sebeplerden dolayı işlevinin azaldığına inandığı için bu konuyu gündeme getirdiğini belirterek sunuma başlayan Latif Rüzgar, diri tutulması gereken önemli bir salih amel olduğunu ve canlılık kazanmasıyla birlikte bizlerinde tekrar dirileceğine inandığının altını çizdi.
Tebliğin tanımı ve Peygamberlerin tebliğlerinde nasıl bir yöntem izlediklerini örnekler vererek açıkladı. Bu örnekler ışığında Peygamber (as)'ın tebliğinin temel esaslarını şöyle özetledi.
1- Kur'an Ayetleriyle uyarırdı.
2- İnsanları Basiret üzere davet ederdi.
3- Tebliğinde hiçbir karşılık beklemedi.
4- Davranışları, Muhatabı ateşten kurtarmak isteyen bir tavırla merhametliydi.
5- Arasıra değil, Tüm zamanını buna adamıştı.
6- En yakınından başlayarak mesajı ulaşabildiği herkese götürmüştür.
7- Hikmet ve Güzel öğütle davet etmiştir.
8- Kullandığı sözler her zaman en güzeliydi.
Ali İmran suresi 110. Ayet ışığında İslam toplumunun temel görevleri arasında iyiliği emredip kötülükten sakındırma olduğunu ve bunun Allah'ın ümmete yüklemiş olduğu bir sorumluluk olduğunu belirtti. Özellikle Türkiye'de 28 Şubat sürecinden sonra Müslümanların Bireyselleşme ve Dünyevileşme hastalıklarından dolayı bu sorumluluklarını unuttuklarını dünyaya daldıklarını ve bu gidişatın mutlaka değişmesi gerektiğini, yoksa Allah korusun rollerin değişerek bizlerin bu davete muhatap bir konuma gelme tehlikemiz bulunduğunu vurguladı.
Aslında bu sürecin bazı yanlışlıkların sonucu olarak ortaya çıktığını bunların da en önemlisi İslam'a davet edeyim derken Cemaat ve Gruplara davetin yapıldığını, bunların sekteye uğramasıyla hedefle birlikte sapmaların oluştuğu, yönelimin Kur'an olması gerekirken görüşlerin ön plana çıktığı ve tüm bunların zemin kaymasına yol açtığını belirtti.
Sunumun son kısmında Tebliğde başarılı olmanın bazı kuralla bağlı olduğunu, bunların da;
1- Mümin Amelinde ilmi olmalı,
2- Sağlam bir inanca sahip olmalı,
3- Yaşantısı örnek olmalı,
4- Sabır ve Azimli olmalı,
5- Şefkat ve Merhametli olmalı,
6- Fedakar ve Samimi olmalı,
7- Saygın bir topluluk ile birlikte olmalı,
8- Tebliğinde sürekli olmalı
9- Cömert olmalı vb. olduklarını belirtti
Sunum Fusilet suresi 33. ayetin meali okunarak tamamlandı. "Allah'a çağıran, salih amelde bulunan ve: "Gerçekten ben Müslümanlardanım" diyenden daha güzel sözlü kimdir?"