Tatvan Özgür-Der’de ‘Bilginin ahlakı’ konuşuldu

Tatvan Özgür-Der’de ‘Bilginin ahlakı’ konuşuldu

Tatvan Özgür-Der'in bu haftaki seminer konusu “Bilgi Ahlakı” idi. Semineri Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Cahit Karaalp sundu.

Cahit Karaalp özetle şu konulara değindi:

Dini; bilgisizler değil, bilgi ahlaksızları, ahlaksız bilginler bitirir.

Peygamberin ahlakı Kurandı demek kur'anın baştan sona ahlak kitabı olduğunu göstermektedir.

Ahlak; emrolunduğun gibi dosdoğru olmaktır. Özün söze, sözün öze uymasıdır, kötülükten kaçmak iyiliğe koşmaktır.

‘’Sizin en hayırlınız ahlak bakımından en güzel olanınızdır’’ Hadisi  ahlakın önemini göstermekte ve kişiyi ahlakın zirvesine taşımayı hedeflemektedir. Ahlak eyleme dönüşünce Salih amel olur. bilginin ahlakı bilgiyi dayatmamaktır. Bilginin ahlakı, sözü dinleyip en güzeline uymaktır.

Hz. Musa ile Allah tarafından kendisine ilim verilen kişi kıssasından alacağımız dersler vardır. Bunlar; Bilginin taliplisi, ilgilisi olmak gerek. Bilgiye ulaşmanın yolu soru sormaktır, sabırlı olmaktır.Bilginin ayağına gitmek gerek.  Bilgi istekle başlar, sabırla öğrenilir tecrübe ile aktarılır.

Bilgi alırken verirken şunlara dikkat etmeli;

Bilgiyi doğru kaynaktan almak, Bilgiyi doğru almak, çarpıtmamak, eksik almamak, Duyduğunu doğru algılamak, önyargısız, tarafsız dinlemek, bilgiyi bağlamından koparmamak.

Bilgiyi bekleyen tehlikeler;

Bilginin gücün emrine girmesi, bilginin para güdümünde olması, bilginin tekelleşmesi, bilginin ters yüz edilmesi, bilginin gizlenmesi…

Küresel tüm sistemler bu ahlak çıkmazısı karşısında çaresiz kalmakta ve hiçbir çözüm sunan olmamaktadır. Dalai LAMA’dan nakledilen şu sözler ahlakın önemini ve dünyanın muhtaç olduğu ahlakı çok güzel bir şekilde ortaya koymaktadır.’’ İnsanlık son yüzyılda, demokrasi, liberalizm, sosyalizm ve kapitalizm gibi pek çok siyasal düşünce ve harekete şahitlik etmiş, ancak muhteşem fikirlerine rağmen bu hareketlerden hiçbiri insanlığa gerçek mutluluğu getiremediği gibi daha da kötüleşmesine neden olmuştur. Artık yeni bir devrim'e ihtiyaç vardır, ancak bu yeni devrim ne siyasi ne ekonomik hatta ne de teknik bir devrim olacaktır. Zaten insanlık son yüzyılda bu tür devrimlerin etkilerini fazlası ile tecrübe etmiştir. insanlığı ihtiyacı olan son devrim "ahlaki ve manevi bir devrim olacaktır"  

Seminer dinleyicilerin soru ve katkılarıyla sona erdi.

img-20211128-wa0031.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler