Özgür-Der Ümraniye Şubesi'nde Pazartesi akşamları gerçekleştirilen haftalık programların bu haftaki konusu 1980 sonrası yayınlanan İslami dergiler ve ekollerden birisi olan "Girişim Dergisi" idi. Girişim Dergisi'ni Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya anlattı.
Rıdvan Kaya, konuşmasına 80'li yılların atmosferini anlatarak başladı. 80 askeri darbesinin oluşturduğu baskının muhalif kesimlerde yoğun olarak hissedildiğini, bundan Müslümanların da etkilendiklerini, Kenan Evren ve cuntacı ekibin sanıldığının aksine İslam'a ve Müslümanlara toleranslı değil, düşmanca bir tutum içerisinde bulunduklarını belirtti. Kaya, bu tür baskılara küçük bir örnek olarak da, Sarıyer'de bir kişinin elinde görülen Diyanet'e ait bir dergi yüzünden 2 ay gözaltında kalabildiğini anlattı.
Kasım 1982'de askeri anayasanın referandumdan geçtikten sonra, Aralık 1982'de başörtüsü yasağının başladığını söyleyen Kaya, yasağın kesintili bir şekilde de olsa 80'lerin ortasına kadar bu şekilde devam ettiğini, 83'de ANAP'ın iktidar olması ile birlikte yasakta bir yumuşama söz konusu olduğunu belirtti.
Rıdvan Kaya, işte böyle bir ortamda, ağırlıklı olarak doğulu Müslüman Kürt gençlerinden oluşan bir grup tarafından Girişim Dergisi'nin çıkartılmaya başlandığını, ama bu insanların düşünsel olarak kendi aralarında homojen bir yapıya sahip olmadıklarını söyledi. Dergide, Hüseyin Okçu, Ahmet Kekeç, Mehmet Metiner, Celalettin Vatandaş, Ahmet Dülger gibi isimlerin öne çıktığını belirten Kaya, derginin ilk giriş yazısında; "gruplara değil, grupçuluğa karşıyız" sözleri ile herhangi bir gruba ait olunmadığının altının çizilmeye çalışıldığını belirtti.
Kaya, Girişim Dergisi'nin incelendiğinde, o dönemde Türkiye'de yaşanan başörtüsü zulmü, yurtdışında gelişen Müslümanları ilgilendiren; Filistin, Hama, Halepçe, İran–Irak savaşı gibi konuların haber ve yorum olarak dergi sayfalarında yer aldığını, Arafat'ın mücahit olarak sunulduğunu, Said-i Nursi'yi benimseyici bir tutum gözlendiğini, İran'a yönelik üstü örtük bir eleştirel yaklaşımın söz konusu olduğunu belirtti.
Dergide Kürt sorununun da çok yoğun olarak işlendiğini belirten Kaya, 7-8 sayının kapağının konusunun Kürt sorunu olduğunu söyledi.
Kaya, ayrıca o dönem Girişim Dergisi'nin Mevdudi için "çağımızın en büyük alimlerinden biri" diye sunmasını eleştiren Hüsnü Aktaş'ın dergiye yazı yazıp; Girişim'i eleştirerek "Mevdudi demokrasiyi savunuyor, büyük bir alim olarak sunulması büyük bir hata" diye eleştirmesini de "ilginç" bulduğunu belirtti.
O yıllarda Müslümanların kaleme aldıkları ortak basın bildirilerinin altına atılan imzaların "yayınevi" ve "dergi" şeklinde olduğunu, dernek veya vakıf şeklinde bir imzanın bulunmadığını o döneme ait bir özellik olarak aktaran Kaya, derginin 1990 yılında derginin "yayınımıza ara veriyoruz" diyerek kapandığını belirtti.
Kaya, son olarak, Girişim Dergisi'nin genel hatlarıyla İslami birikime olumlu katkı sağladığını düşünüyorum diyerek sözlerine son verdi.
HAKSÖZ-HABER