Yoğun katılım ve coşkuyla geçen kamp programının ilk günü kahvaltı ile başladı. Mikail Aykan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından tanışma ve dernek başkanı Ersin Sönmezler’in sohbetiyle devam eden programda Ersin Sönmezler, muttaki, hidayet, gayb, salat, infak, inzar, ahiret ve felah kavramlarını açıklayıp Bakara suresinin ilk beş ayetinin de tefsirini yaptı.
İkinci seminerde olarak Ali Ensarioğlu ve Hasan Ateş söz aldı.
Ali Ensarioğlu semineri “Sahabe Örnekliğinde Hz.Ali” konusuydu. Seminerde özet olarak şu konulara yer verildi:
- Aile hayatı.
- Çocukluğu ve küçük yaşta iman edişi.
- Mekke ve Medine dönemlerindeki duruşu.
- Halifeler dönemindeki duruşu ve tavrı.
- Halife olarak Hz.Ali.
- Hz.Ali’nin kişiliği cesareti fedakarlığı ve ilmi noktadaki alimliği.
“Gençlerin O’ndan örnek alması gereken Hz.Ali çocuk yaşta iman edişi ve ilmiyle tanınan Peygamber ocağında yetişen güzide örneklerimizdendir” diyen Ali Kardeşimiz seminerine Rabbim bizleri onların takipçilerinden kılsın duasıyla son verdi.
Hasan Ateş ise “Müslüman Genç Nasıl Olmalıdır?” başlıklı bir seminer verdi.
Hasan Ateş özet olarak şunlara değindi.
Ergenlik çağıyla başlayan yaklaşık olarak otuz otuzbeş yaşa kadar devam eden bir süreç olan gençlik dönemi sancıları ve sıkıntılarıyla bilinir. Bu noktada zararı en aza indirmek ve ileriki dönemde dünya ve ahiret kurtuluşu için İslami bir bilinç gereklidir.
Rabbimizin ve Kur’an’ın gençlere verdiği önem ve değer genç peygamberlerle aşikardır. Örnek olarak Hz.İbrahim, Hz.Yahya, Hz.İsa’yı söyleyebiliriz. Resul Muhammed’in çevresindeki inanmışlar olan sahabenin de çoğunluğunu yine gençler oluşturuyordu.
Toplumun ihya ve ıslahı için ya da ifsad ve nifakı için gerekli güç ve kesim gençlerdir. Biz Müslüman gençlere düşen bu dinamizm ve heyecanla kendimizi inşa ettikten sonra aile, akraba, yakın çevre, okul ve mahallelerimizde bulunan insanları ALLAH’ın dinine davet etmek ve tebliğle birlikte onlara örnek olmamız gerekmektedir. Bu çalışmaları yürütürken 2 maddeye değinelim:
1-Kur’anı ve Sünneti referans kabul edip sürekli olarak bu referansları öğrenmek ve hayata aktarmak. Sahih bir din anlayışı oturtup nefsi arındırmak.
2-Müslüman bir şahsiyet olduğumuz bilinciyle İslami kimliğimizi aşikar kılıp davet ve tebliği en üst noktada yerine getirmek ve İmanımızın bizi hareket geçirmesine olanak sağlamak.
Seminerlerden sonra bilgi yarışması yapılarak birinci olan gruba yeni açılmış kitapevinden hediye kitaplar verildi. 5 grup olarak yapılan bilgi yarışmasında gençler heyecanlı ve kıyasıya yarıştı. Birinci olan Muttakiler grubuna (Yunus Örnek, Yusuf Çakmak, Erkan Aysel) hediye kitapları verildi.
Akşam namazından sonra beraber yemek yenip film ve oyun etkinlikleri yapıldı. Gece Hucurat Suresinin meali ve kısa tefsiri yapılarak dernek binasında yatıldı.
Program pazar Günü kahvaltıyla başlayıp Şerif Gümüş’ün semineriyle devam etti. Seminerde Yusuf Kıssasından çıkarılacak dersler anlatıldı. Şerif Gümüş’ün maddeler halindeki tespitleri.
1-Kardeşlerarası kıskançlık.
2-Müslüman bir ailenin önemi.
3-Müslüman bile olsa ve Peygamber çocuğu bile olsa yanlış ve günah işlenebileceği.
4-Günah işledikten sonra tövbe ederim diyerek yalancı prototipi vardır.
5-Hz.Yusuf’un Züleyhayla imtihanı.
6-İnsanlar arasındayken takva elbisesine bürünüp yalnız kalınca günaha meyleden insanlar gibi olmayıp Hz.Yusuf gibi Züleyhayla Yalnız kalınsa Bile yine de günahtan yüz çevrilmesi gerektiği.
7-Günaha davet konusunda Müslümanın ALLAH’a sığınması
8-Bir insanın durduk yere bile olsa iftiraya uğrayabileceği haksız yere yıllarca hapiste yatabileceği ancak buna karşı sabretmek gerektiği.
9-Şartlar ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun Bir Müslümanın ALLAH’a Sığınması ve ALLAH’ın Dinine insanları çağırması gerektiğini Yusuf’un Zindanı medreseye Çevirmesinde Görüyoruz.
10-Müslümanın onurlu olması
11-Gençler için en büyük hazine haya edep doğruluk ilim irfan çalışkanlık ve üretkenliktir. Kıssa da bunu da görebiliyoruz.
12-Mısırın hükümdarı olmasına rağmen davetten tevazudan ayılmayan Bu Peygamberin bu duruşu bizlere en büyük örneklerden olmalıdır.
13-Müslümanın her ne olursa olsun affetmeyi bilmesi gerektiği.
14-Hz.Yusuf’un ağzından ALLAH’tan ümidini kesenler ancak kafirlerdir. Her şartta ve durumda ALLAH’tan ümit kesmemek gerektiği.
15-Bütün peygamberler sabretmiş ve sabredenlerin sonunun ferahlık olduğu bilinciyle hareket etmişlerdir. Rasul Yusuf da Bunlardan biridir.
İkinci seminer olarak Abdulvahap Yıldırım ve Ali Güntaş söz aldı.
Müslüman gencin ahlakı adlı semineri veren Abdulvahap Yıldırım şunlara değindi:
-Ahlak; temiz, kendi özünden, fıtratından kopmamaktır.
-İman olmadan ahlak, ahlak olmadan iman olmaz.
-İnsanların bir ahlak bunalımı yaşadığı ve bu ve başka sebeplerden dolayı dünyadaki intihar vakalarından söz edildi.
-Peygamberlerin ortak yanının temiz bir ahlak olduğu aşikardır.
-İhlaslı olup her şeyimizi ALLAH için yapmamız Ahlakın en yücesidir.
-ALLAH için sevip ALLAH için buğz etmek gerektiği kendisi için istenilenin kardeşi için de istenilmesi gerektiği belirtildi.
-Namaz ahlakından namazdaki duruştan anlamdan ve derinlikten bunlara uyulması takdirde namazın ahlaki olarak kılındığından ve bu şekilde namazın da insanların ahlakını düzeltip olumlulaştırdığından söz eden abdulvahap kardeşimiz ALLAH hepimizi en güzel ahlaklılardan kılsın diyerek seminerine son verdi.
Ali Güntaş kardeşimiz ise İslami mücadelede Lise ve üniversite gençliğinin yeri adlı seminerine şöyle başladı.
Gençler o kadar önemlidir ki bugün dünyada bütün grupların cemaatlerin ve sistemlerin sırtlarını dayadıkları en güçlü kesimdir. Her grubun ve sistemin gençlik kolları vardır. İslamın gençlere verdiği değer üzerine biz gençler de iyi bilmeliyiz ki çok değerliyiz. Bize verilen bu değerin farkında olmalı ve üstümüze düşeni en iyi şekilde yerine getirmeliyiz.
Öyle ki bizler ailelerimizden başlayıp İslami tebliğ etmek zorundayız. Lisede okuyan kardeşlerimiz arkadaşlarından Kur’an halkaları oluşturmalı ve tebliği yürütmelidirler. Üniversite okuyan kardeşlerimiz de arkadaşlarıyla haftalık olarak düzenli sohbetler yapmalı ve kendilerini de yetiştirmelidirler. Zira tekrar söylüyorum gençler toplumların dinamikleridir.Bugün Ortadoğudaki intifada hareketini başlatanlar ve bugün Suriye’de cihadı sürdürenler gençlerdir diyen Ali Güntaş kardeşimiz Özgür Üniversiteli dergisinden ve bu derginin oluşturduğu gençlerden ve çalışmalardan bahsederek sözlerini sonlandırdı.
Seminerden sonra halı saha maçına giden gençler maçtan sonra dernek binasında toplandı. Program hakkında genel değerlendirme yapıldıktan sonra bütün gençlere kitap hediye edilerek program sonlandırıldı.Emeği geçen uğraş veren tüm abi ve kardeşlerimizden Yüce RABBIMIZ Razı olsun…