Tatvan Özgür-Der Şubesi tarafından bu hafta Cuma seminerinde "Eğitimci Olarak Anne Baba'' konusu konuşuldu. Konuşmacı olarak Eğitimci Sabahattin GÜNAY katıldı.
Cuma günü dernek binasında gerçekleştirilen seminerde GÜNAY, özetle şu konulara değindi;
GÜNAY, Çocuk eğitimindeki en büyük hassasiyetimizin ona ilgi, şefkat, merhamet gösterilmesi olduğunu belirtti. Ayrıca çocuklarımızın çağın modernist hareketlerine karşı korunması gerektiğini ve onlara bilhassa küçük yaşlarda din eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi. Ardından erken yaştan itibaren çocuklarımızın bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini yakından takip edilmesi gerektiğini, vahiy ve sünnete göre çocuk yetiştirilmesini vurguladı.
Ebeveynlerin tutumlarının çocukların karakterini belirlediğini söyleyen GÜNAY, özellikle iletişimde kabul, dinleme, empati ve dürüstlük ilkesine uyarak çocuğun eğitimde rol model olma noktasında ebeveynlere ciddi bir sorumluluk düştüğünü belirtti. Çocukların gelişimi için oyunların şart olduğunu, çocuk eğitiminde ebeveynlerin çocuklarına zaman ayırmasının önemine değindi.
GÜNAY, Eskiden geniş aile yaygınken günümüzde çekirdek ailenin hakim olduğunu, beraberinde dezavantajının da olduğunu belirtti. Çocuk eğitimde anne baba ile birlikte dede, nene, amca, halanın da önemli olduğunu vurguladı. Çocuklarımıza eğitim verme ve kişilik kazandırma sürecinde, onları dinlemek ve anlamak çok önemlidir. Birçok anne ve baba, çocuklarının neden olumsuz davranışlarda bulunduğunu anlayamadıklarını dile getirmelerine rağmen, onları anlamak ve dinlemek için çaba göstermezler, vakit ayırmazlar. Çocuklar ne yaparlarsa yapsınlar, onlar hakkında kararımızı vermeden önce baskı şiddetten uzak bir şekilde söyleyeceklerini dinlemeliyiz. Böylece onları ve yaptıklarını dikkate aldığımızı hissettirmiş ve ileride ne yapacaklarına dair bir yol haritası çizmiş oluruz dedi.
Eğitimde en önemli hususlardan biri de anne babanın, çocuğunun yanında sözlerine dikkat etmesidir. Kesinlikle yalan sözden kaçınılmalıdır. Zira sözler ve davranışlar arasındaki çelişkiler çocuğun güvenini sarsar. Çocuğun yakaladığı bir tek yalan veya olumsuz davranış, onun zihninde kaldığı sürece anne baba güvenilmez biri olarak yer edebilir. Diyerek GÜNAY Konuşmasına Çocuk nedir? Sorusuyla devam etti. Çocuk kendine göre dünyasını olan kişidir. Bu yüzden çocuğun dünyasını tanımalıyız diyerek çocuklarımıza küçük yaştan itibaren kurallı yaşamayı öğretmenin önemli olduğunu, ben yaşayamadım çocuğum yaşasın felsefesinin doğru bir felsefe olmadığını. Mutluluğun sırrını maddiyatta aramanın yanlış olduğunu, çocuğun ihtiyacını makul şekilde karşılamak gerektiğini dile getirdi.
Çocukların yaptığı davranışlar karşısında anne- babanın tutarlı olması gerektiğini, aile içerisinde istişarenin önemli olduğunu gerekli durumlarda çocuğun görüşünün de alınması gerektiğini vurguladı.
GÜNAY, Çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar vererek onlarda sorumluluk, özgüven ve başarı duygularını geliştirmenin önemli olduğunu belirterek. Beraber yemek yeme ve hediyeleşme gibi davranışlarımızı artırmalıyız. Çocuklarımızı ve eşlerimizi başkalarıyla kıyaslamamalıyız diyerek konuşmalarını sonlandırdı. Seminer dinleyicilerin soru ve katkılarıyla son buldu.