Özgür-Der Sivas Temsilciliği’nin seminer programlarının ilki gerçekleştirildi. Sivas’ın tanınmış simalarından Nuri Talas’ın sunduğu seminerin konusu “Fıtrat ve Vahiy Uyumu” idi. Talas konuşmasına Kadir Suresi’ni okuyarak başladı. Kadir Gecesi’nin genel kullanım alanı dışında özelde insanın vahiyle tanıştığı gün olarak yorumlayan konuşmacı, bu sürecin Fecrin doğuşuna kadar yani ölümün vuslata dönüşmesine, gerçek aydınlığa kadar sürdüğünü söyledi. Aynı zamanda Kadir Gecesi, İslam’ın kişiye teklif edildiği, vahiyle tanışanın İslam’ı, dünya hayatına tarz olarak seçtiği gündür.
Konuşmanın ikinci bölümünde Adem Kıssası çerçevesinde Fıtrata dönmeye ayrıldı. Bu çerçevede Tin Suresi 95, Şems Suresi 91, Kadir Suresi 91, Rum Suresi 30-32. Ayetler üzerinde okuma çalışmaları yapıldı. Bu bağlamda fücurun Allah’ın emirlerinden çıkmak, takva ise Allah’ın emirleri içerisinde kalma olarak özetlendi. Fıtratını takvaya uygun davranışlarla temiz tutan kişi kurtulmuş, fıtratını takvaya uygun davranmayarak kirleten kişinin ise ziyana uğradığının altı çizildi.
Nuri TALAS ağabeyimiz, seminerinin üçüncü bölümünü “Kıble” kavramına ayırdı. Kıble kavramının vurgular hariç 22 ayette geçtiğini belirten Talas, Kabe’yi içinde barındıran Mekke’nin, İslam ümmetinin ortak aklıyla yönetilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullanarak konuşmasını sonlandırdı: “Kâbe, seçkinlerin, gücünü sömürüden alan zalimlerin, saltanatla hüküm sürenlerin değil; beytü’l malın (ümmetin infaklarıyla ve İslam’ın öngördüğü başkaca yollarla desteklenen bütçenin) Allah’ın rızası doğrultusunda kullanıldığı, dünya Müslümanlarının kongrelerini gerçekleştirdikleri, kıyam edip İslam’ın adalet ve hakikatının temini ve devamı için destek verdikleri, hayatın bütün yönleriyle örnek alındığı bir belde olmalıdır.”