Özgür Üniversiteli Dergisinin 7. Sayısı Çıktı

Gençler tarafından aylık olarak yayımlanan ‘‘Özgür Üniversiteli Dergisi’’ 7. sayısında Malik bin Nebi'yi kapağa taşıdı.

Ozan Ahnas'ın haberi:

Özgür Üniversiteli Dergisi sayfa sayfa adalet ve şahitlik çağrısını yinelemeye devam eden ve ‘‘Zihin konforunuzu bozan bir dergi’’ sloganıyla Diyarbakır’da aylık olarak yayımlanan ‘‘Özgür Üniversiteli Dergisi’’ eylül ayı itibariyle 7. sayısını çıkardı.

Üniversiteli gençlerin çıkarmış olduğu Özgür Üniversiteli Dergisi, bu ayki sayıda Malik Bin Nebi’yi kapağa taşıyıp biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile okuyucularıyla buluştu.

Giriş yazısında Harmancı, Malik Bin Nebi hakkında kısa bir değerlendirmede bulunarak, geçen ayın gündeminden önemli başlıklar sunup.‘‘Bir taş attık durgun bir suya, dalga dalga yayılıyor Özgür Üniversiteli. Kulağınızı verin, serin esen eylül rüzgârlarına. Yüreğimizi koyduk biz, yenmek için karanlığı. Kulak verin’’ sözleriyle özetlemiş Özgür Üniversiteli Dergisini.

Derginin bu ayki sayısında ‘‘Fikir ve Eylem Adamı: Malik Bin Nebi’’ biyografisiyle Metin Aldemir ve ‘‘Ölü/Öldürücü Fikirlere Karşı Diriltici Bir Söylem’’ adlı makalesiyle “Kapıyı Çalan Misafir” Serdar Bülent Yılmaz, Malik Bin Nebi’nin İslami harekete olan katkısından bahsetmiş. Mehmet Garip Tanyıldızı ‘‘ Teyemmüm’’ gazeliyle dergideki yerini almış. ‘Emperyalist Bir Proje Olarak Ulusçuluk’’ başlığıyla Mehmet Ali Kaçmaz, Araştırmacı-Yazar Hamza Türkmen ile röportaj yapmış. Yürekleri okşayan ‘‘Hanzala’’sıyla Muhammed Ekrem Çavuş, dergi sayfalarını gözyaşlarıyla ıslatmayı başarmış.


Derginin arka ve ön kapağı...

‘‘Resmi İdeolojik Dayatmalar Bitmeden Savaş Bitmez’’ adlı makalesiyle Furkan Akdeniz, eğitim alanındaki resmi ideolojik baskıların, dayatmaların, yasakların gündemleştirilmesiyle alakalı olarak çeşitli İslami kuruluşların yaptıkları eylemlere karşı farklı tepkileri ve eleştirileri değerlendirmiş. Alpaslan Akdağ’ın ‘‘Dısarda Kar Var, Ankara Uykuda’’ , Umut İslam Ayar’ın ‘‘Baynas, Cizr el şuhur ve (ya) Şam’’ ve Şêxmus Şenyiğit’in “Navêwê Ceylan Bû” şiirleri dergideki edebi havanın artmasını sağlamış.

‘‘İhvan-ı Müslim’in, Geriye Kalan Arap Diktatörleri, Libya Devriminden Ders Çıkarmaya Ve Gücü Devretmeye Çağırıyor’’ çevirisiyle Abdulkadir Şanlı dergideki yerini almış. Zafer Burakmak ‘‘Mayın Sivilleri De Öldürür’’ denemesiyle, mayının; düşman kimdir bilmeyen, hedef seçmeyen hatta kendisini döşeyeni bile yok edebilen bir silah olduğunu ifade etmeye çalışmış. Kevser Beyazyüz’ün ‘‘ Irvıne 11 davası: Bir Öğrenci Eyleminin Hikâyesi’’ adlı yazısıyla Irvıne 11, kendilerinin de savunduğu gibi sadece ifade özgürlüğünden yararlanarak yasa dışı hiçbir eyleme başvurmadan eleştirilerini ve rahatsızlıklarını dile getiren bir grup öğrencinin, Irvine-Kaliforniya Üniversitesinde göstermiş oldukları örneklikten bahsetmiş.

‘‘Laiklik Ve İslam’’ makalesiyle Ali Alu laiklik kavramının gelişim sürecini ve İslami açıdan eleştirisini tahlil etmiş. M.Ali Turğut ‘’Modern Zamanlarda(!) Ramazan Ve Bayram’’ makalesiyle post-modern araçların içinde sıkıştırılan ve şenlik havasına dönüştürülen ramazan ayı ve bayramına ilişkin tespitlerde bulunmuş.‘‘Üniversiteler Ve Biz’’ yazısıyla Mehmet Ali Kaçmaz, yeni eğitim ve öğretim döneminde üniversiteli gençler olarak Neler yapılabilir? sorusuna cevaplar aramış. M.Salih Eşiyok , ‘‘Varlık Sorunu’’ yazısıyla toplumdaki var olma sorunundan bahsetmiş. ‘‘ Nasıl Bir Ümmet Olmalı’’ sorusuyla Erhan Çiftçi, vasat bir ümmetin nasıl olması gerektiğini dile getirmiş. Ve son olarak ta Ahmet Maruf‘12 Haziran Balkon Konuşmasından 18 Ağustos Kandil Operasyonuna’’ yazısıyla gündem dair yaşanan son gelişmeleri değerlendirip dergiye katkısını sunmuş. 

Özgür Üniversiteli Dergisi Haberleri

Özgür-Der Üniversite Gençliği “Şura” Kitabını Değerlendirdi
Sakarya Özgür-Der Üniversite Gençliği Eğitim ve İstişare Kampı Düzenledi
Özgür Üniversiteli Dergisinin 12. Sayısı Çıktı!
Özgür Üniversiteli'nin 10-11. Sayısı Çıktı
Özgür Üniversiteli'nin 9. Sayısı Çıktı