Gençlik Seminerlerinin Dördüncüsü Gerçekleşti

Diyarbakır Özgür-Der Üniversite Gençliğinin gerçekleştirdiği Gençlik Seminerlerinin dördüncüsü olan “Dünyevileşme ve Münzevileşme Kıskacında Vasatı Yakalamak” konulu program gerçekleştirildi.

Diyarbakır Özgür-Der Üniversite gençliğinin başlattığı Gençlik Seminerleri çalışmasında bu ay ki konu başlığı "Dünyevileşme ve Münzevileşme Kıskacında Vasatı Yakalamak" idi. İrfan Tanrıverdi'nin sunuculuk yaptığı seminerde Sinan Zan Kur'an tilavetini okudu. Ardından Tanrıverdi, sunumu gerçekleştirmesi için Muhlis Kılıç'ı davet etti.

Kılıç, sunumunda şu noktalara vurgu yaptı;

Dünyevileşme her şeyin sadece bu dünyaya ait olduğunu zannetmektir ve bu yüzden tüm yatırımını bu dünyaya yapmak demektir. İşte bu yüzden dünyevileşen insanlar bu dünyaya çakılı kalmaktadırlar

Dünyevileşen insanlar özgürlüklerini kaybetmektedirler. Yani eşyaya köle olmaktadırlar. O insanlar özgürlüklerini dünyaya satmışlardır.

Dünyayı cennete çevirmek isteyen zihniyetin altında yatan sebep dünya hayatını kıyaslayacak bir ahiret inancının olmayışıdır.

Münzevileşme ise Allahın kalk ve uyar emrine muhalefet edip toplumu terk edip kendilerini insanlardan soyutlamaktır ve Münzevileşmede Dünyevileşme gibi bir aşırılıktır.

Kuranda dünyevileşmeye örnek olarak Yahudiler, Karun, Firavun, Belam; Münzevileşmeye ise Hıristiyanların ruhbanlık anlayışı örnek olarak verilmektedir.

Dünyevileşmenin sebeplerine birkaç örnek verecek olursak eğer; ahiret inancının zayıflaması, nimet bolluğu, şımarma, Müslümanların değişen ortama ayak uyduramaması, aile içi ortamda yalnızlaşmak, yeterlilik düşüncesi, hazcı anlayış örnek olarak verilebilir.

Dünyevileşmenin Müslümanlar üzerindeki belirtileri ise; Dinde laubalileşme, infakların azalması, bir arada oturulan ortamlarda İslam dışında konuların konuşulması, tebliğde yetersizlik, İslami kavramların(cihat, tebliğ, cemaat gibi) içinin boşaltılması, ölümün gündemimizden uzaklaştırılması, tüketim çılgınlığı gibi örnekler verilebilir.

Münzevileşmenin belirtilerine ise; insanlardan uzak durma, dışarı çıkmama, sosyal hayatı sıfırlama, tebliğ görevini yerine getirmeme gibi örnekler verilebilir.

Bizim vasat yolu tutturmak için yapmamız gereken şeylere ise; hayatı ahiret bilinci ile yaşamak, aklını kullanmak, mücadelen kopmamak, sistemli okumalar yapmak, infaklarımızı arttırmak, sık sık vicdan muhasebesi yapmak,  aile içi ilişkileri arttırmak, ölümü gündemimizden uzak tutmamak, verilen nimetlerin birer emanet olduğunu unutmamak gibi örnekler verilebilir.

Foto: Eren Ortaç   / Haber: İbrahim Beydüz

 

 

 

Etkinlikler Haberleri

Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Özgür-Der Lise Gençliğinin Kastamonu kampı sona erdi
Özgür-Der Lise Gençliği Kastamonu'da buluştu
Saraçhane'de eller Refah için semaya kalktı!
"Filistin meselesini araçsallaştıran çevrelerin hiçbir tutarlılığı yok..."