28 Şubat döneminde askerin, bürokratların, savcıların ve elbette medyanın toplumun geniş kesimlerini nasıl fişlediklerinin detaylarının konuşulduğu darbenin yıl dönümü olan bu günlerde, Diyarbakır'da anlamlı bir program düzenlendi.
Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Üniversite Bayan Gençliği'nin hazırladığı 28 Şubat programı, Selahattin Eyyubi Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Betül Sena Özbek ve Zeynep Uslu'nun sunuculuk yaptıkları program, sunucuların programın akışı hakkında aktardıkları kısa bilgi ile başladı.
Kısa girişin ardından Kur'an ve meali okundu. Kur'an tilavetini Hatice Ocakhanoglu okurken, Kürtçe ve Türkçe mealini ise Şirvan Ayzit okudu.
28 ŞUBAT, BİREYSELLEŞTİRDİ!
Program, Semra Türkmen Yılmaz'ın 28 Şubat sürecini değerlendirdiği kısa konuşmayla sürdü. Konuşmasında 28 Şubat'la ilgili hafızaları tazeleyen Yılmaz, dönemin yarattığı tahribatlardan birinin de bireyselleşme olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda postmodern darbenin en büyük hedefinin öğrencileri cemaatlerden uzaklaştırarak, direniş azimlerini dumura uğratmak ve bireysel zindana hapsetmek olduğunu ve gelinen noktada maalesef bu hedefin de büyük oranda tuttuğunu kaydetti. Yılmaz, bu tuzağa düşmeme konusunda öğrencileri uyardı.
Ardından Büşra Mete, "Ben Başörtülü Bir Kızım" adlı şiirini seslendirirken, Mualla Ece ise "Gidin Söyleyin O Psikologlara" adlı yazıyı okudu.
Program daha sonra Çiğdem Dikici'nin duygu dolu konuşmasıyla sürdü. 28 Şubat'ın özellikle İmam Hatip Lisesi örgencilerine etkilerini değerlendiren Dikici, söz konusu dönemde öğrenci olduğu İmam Hatip Lisesi'nde karşılaştığı sıkıntılar üzerinde durdu. Dikici, 28 Şubat döneminde ortaokul öğrencisi olduğunu, hayatlarının kesintiye uğratıldığı bu süreçte, kendilerine öğretmenleri tarafından dahi idealist olmayan öğrenciler gözüyle bakıldığını ve bunun yüzlerine de açıkça söylendiğini belirtti.
Daha sonra programda, Kübra Gökhan'ın 28 Şubat sürecinde yaşanan binlerce hikâyelerden birini işlediği bir tiyatro gösterisi sahnelendi. Tiyatroda, o dönemde İstanbul Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencinin Allah'ın başörtüsü emrine bağlılığı ile kendisine tavır takınan annesinin hakkı arasında yaşadığı ikilem canlandırıldı.
Tiyatroda Zeynep Yelken, Tuba Uslu, Hatice Ocakhanoglu, Havva Erdem ve Betül Sena Özbek oynadılar. Ve program slâytlar eşliğinde müzik grubunun okuduğu ezgilerle son buldu.
Meys Ibavi / Islah Haber