Muş’ta “Postmodern Menkıbeler” konuşuldu

Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir Özgür-Der Muş Temsilciliği’nin aylık seminerler dizisi kapsamında “Postmodern Menkıbeler” temalı bir sunum gerçekleştirdi.

Eğitim-Bir Sen konferans salonunda gerçekleşen seminerde Aydemir, İslami edebiyat, popüler dini romanlar, Müslüman gençlik çerçevesinde sunumunu gerçekleştirdi.

Roman ve hikayeler, sosyal platformlar ve bunun gibi farklı mecralarda günümüz Müslümanlarına hitap eden ve belirli temalar eşliğinde popülerleşen bir anlatı biçiminin menkıbeler gibi yaygın bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Aydemir, halk düzeyinde anlaşılır olması, gündelik ihtiyaçlara cevaplar üretmesi, özlem, hasret ve arzulara dönük içeriklerle kurgulanması, sevgi ve aşk gibi duygu yoğun temalara yer vermesi vb. gibi sebepler bu popülerliği anlaşılabilir kılmakta ancak mevzunun İslami olarak anılması ve bu çerçevenin dini kavrayışlar üretebilme imkânının olup olmadığı gibi soru ve sorunlar konuyu farklı bir mecraya taşımakta olduğunu vurguladı.

Aydemir sözlerine şöyle devam etti:

“İslami edebiyat ürünleri olarak belirlenen roman, öykü, şiir gibi kategorilerde yer alan eserlere yönelik çalışmaların iki binli yıllara kadar çalışıldığı ancak son beş ila on yılın mahsulü olarak neşredilen ve çok satan kitapların henüz bu kategoriye dahil edilmediği iddia edilebilir. Zira bu kitapların bir edebi niteliğe haiz olmadığı, gerek sanatsal/estetik, gerekse dini/İslami içerikleriyle oldukça sorunlar taşıdığı ve yalnızca piyasanın talepleri doğrultusunda kaleme alındığı gibi iddialar dillendirilmektedir. Ancak tüm bu iddialar bahsedilen kitapların toplumsal karşılığının olmadığı anlamına gelmemektedir. Satış oranları, kamuoyunda yarattığı tartışmalar, yeni iletişim yollarıyla sunularak (youtube, facebook,  instagram, tv, radyo, kafe buluşmaları, canlı organizasyonlar vb.) sosyal alanın aktörü olmaları, yazar -okur buluşmaları ile postmodern bir hal alan iletişim dili vb. daha pek çok başlık konuyu sosyolojinin inceleme alanı haline getirmektedir.” 

Bu çerçevede İslami gençliğin okuma serüvenini değerlendiren konuşmacı ilk dönemlerde Hekimoğlu İsmail, Huzur Sokağı ve bu dolayımda kendilerine dava ve sorumluluk bilinci aşılayan hikaye ve romanlardan çeşitli faktörlerden dolayı yeni dünyalarla tanışan İslami mahallenin, “Aşkın Gözyaşları” vs. gibi dava yerine aşkı koyduğunu ve bu okuma serüveninin yeni bir gençlik inşasını zora soktuğunu vurguladı.

“Bu kitapların ortaya çıkmasının nedeni günümüz Müslümanlarının yaşam tarzlarına denk düşen bir içerik sunmasıdır. Öne çıkan temalara bakıldığında günümüz popüler Müslümanlarının nelerden etkilendiğini tespit etmek, beğeni ve talep ve duyguları da açığa çıkmaktadır.” diyen Aydemir, sunulan bu temaların aynı şekilde bunun aslında bir önceki nesilde, anne babalardan kaynaklı İslami çalışma boşluğu ve aileye dönük sıcak ve İslami merkezli davranışlardan ziyade konfor ve daha fazla kazanma ve yeni mevkilere ulaşma arzusundan kaynaklı davranış kalıplarının da bu zorluğu beslediğini vurguladı.

Seminer soru-cevap faslıyla son buldu.

Etkinlikler Haberleri

Muş’ta “Neyi, niçin, nasıl okumalı” semineri yapıldı
“Yükselen yeni milliyetçilik”
Aksa Tufanı’nın 1. yıldönümünde Muş'tan Gazze'ye selam
Zor zamanlarda umut, anlam ve gayret
Özgür-Der bölge istişaresi Muş'ta yapıldı