28 Şubat 2015 Cumartesi günü Muş Özgür-Der'de Özgür Koç moderatörlüğünde Mısırlı çağdaş İslam düşünürü Muhammed El-Behiy'in orijinal adı "el-Fikrü'l-İslami el-Hadis ve Sılatühü bi'l-İsti'mari'l-Garbi" olan, İslami Direniş ve Islahat adlı kitabı değerlendirildi.
Programda -Muhammed el-Behiy'in eseri çerçevesinde- Müslümanların 19. Yüzyılın sonlarında gerek düşünsel gerekse pratik açıdan Batı kültürü karşısında giderek artan ciddi bir çözülüşü yaşadıklarını ama bu çözülüşe ve emperyalist yayılmacılığa karşı önemli bir direniş ve ıslah hareketinin oluştuğunu söylediği ifade edildi.
Halkı Müslüman olan ülkelerde bazı yazarların Batının etkisiyle moderniteye ve emperyalizme uyumlu bir din algısı ortaya koyduğu, bu tür kimselerin Garpzede olarak isimlendirilebileceği; ancak söz konusu ülkelerde bu olumsuzluğa karşı duran kökleri risaletin ilk dönemine dayanan bir ıslah çizgisinin de var olduğu belirtildi.
Söz konusu direniş ve ıslah hareketlerinin öncüleri olarak Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, Muhammed İkbal gibi şahsiyetlerin ele alındığı kitapta, emperyalizme karşı direnmeyi değil, adeta eklemlenmeyi tercih eden Seyyid Ahmed Han'a ve Pakistan'daki Kadiyanilik hareketine de dikkat çekildiği söylendi.
Modern dönemde emperyalizme karşı direniş seçeneğini ciddi bir form içerisinde ele alan Cemaleddin Afgani ve Muhammed Abduh'un oryantalistlerce ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulduklarının da belirtildiği programda İslami hareket tarihinin 19. yüzyıldaki dönemini değerlendirmenin günümüze de ışık tuttuğu ifade edildi.