Değişen zaman ve vaka bağlamında İslami perspektif

Musa Üzer, Özgür-Der Muş Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinlikte “Değişen zaman ve vaka bağlamında İslami perspektif” başlıklı bir seminer sundu.

Özgür-Der Muş Temsilciliğinin Memur-sen konferans salonunda düzenlediği etkinlikte, Musa Üzer tarafından  “Değişen zaman ve vaka bağlamında İslami Perspektif” konulu bir seminer sunuldu.

Burhan Taşkaya'nın yöneticiliğini yaptığı etkinlik, Lokman Peker'in okuduğu Kur'an- Kerim ile başladı.

 

Musa Üzer, seminerde kısaca şu konulara değindi.

“Yaşadığımız postmodern çağın, hakikatin kitabi olarak merkeze alındığı modern öncesi çağ, hakikatin merkezine insan aklı ve özgürlüğünün konulduğu modern çağ sonrası hakikatin tek bir tanımının olmadığı neredeyse insan sayısı kadar hakikat yaklaşımının olduğu bir çağ olduğu vurgusu yapıldı. Ayrıca çağımızın en önemli karakterinin hızlı yaşam, çok tüketim ve özgürlük hazzını tatmin etme çabaları ile ifade edilebileceğini vurgulayan Üzer bu bağlamda müslümanların durup düşünmesi gerektiğini, kalbi itminanın öne çıkarılarak özgürlük anlayışının bu itminan çerçevesinde oluşturulmasının önemini belirtti. Tam bu noktadan bugün Gazze’de bulunan insanların bunca soykırıma rağmen duruşlarındaki vakarın bu özgürlük anlayışının bir yansıması olduğunu da anlamak gerekir. Bu örneklikle beraber müslümanların modern çağın sunduğu imkan ve metaları kullanma hususunda kendilerini kısıtlamaları ve ölçülü davranmaları gerekir.

Müslümanların kendi yaradılış hikayeleri ve kâinat üzerine tefekkür etmeleri gerekiyor. Vahyin muhteşem ağırlığı ile insanlara sunduğu ölçü ve sorumluluk bilincinin farkında olmak davranışsal farkındalığı da beraberinde getirecektir. Zira hazzın peşinde koşan ve tüm kalıcı olması gereken ilişkileri de çarçur eden bu çağda, müslümanların hayata dair davranışları önemli bir şahitlik görevi görmektedir. Aynı şekilde evlilik müessesinin hızla çökmesi vakası düşünüldüğünde müslümanların dikkat ve ciddiyetlerini korumalarının önemi bir kez daha önem kazanmaktadır.

Bir diğer konu ise Resullullah’ın sünnetini hayatı ve tüm ilişkileri anlama konusunda merkeze alınmasıdır. Hayatı yeniden anlamlandırmak ve kurgulamak için Resullullah (as)’in sünneti seniyesinin kurucu unsur haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Üzer, sadece ihtiyaç duyduğumuzda sarılacağımız bir kaynağa değil hayatın tümüne hakim olan bir anlayışı temel almamız gerekiyor.”

Seminer soru- cevap ve katkılarla sona erdi.

Etkinlikler Haberleri

Muş’ta “Neyi, niçin, nasıl okumalı” semineri yapıldı
“Yükselen yeni milliyetçilik”
Aksa Tufanı’nın 1. yıldönümünde Muş'tan Gazze'ye selam
Zor zamanlarda umut, anlam ve gayret
Özgür-Der bölge istişaresi Muş'ta yapıldı