Özgür-Der Küçükçekmece Şubesi her ay düzenleyeceği bayanlara yönelik seminerlerinin ilkini 15 Kasım Perşembe günü gerçekleştirdi. "Şule Yüksel Şenler ve Müslüman Kadının İmajı" adlı ilk seminer konusunu Zehra Çomaklı anlattı.
Konuşmasına önce Şule Yüksel Şenler'in kısa bir biyografisiyle başlayan Çomaklı, Şenler'in 1960-1970'li yılların Türkiye'si gözönüne alındığında, İslami uyanış sürecinde özellikle başörtüsü ve kimlik arayışı konusunda çok emek sarfetmiş bir isim olduğunu belirterek konuşmasına devam etti.
Şule Yüksel Şenler'in hayatını anlatarak önemli değerlendirmelerde bulunan Çomaklı, 1960'lı yılların sonları ve 1970'li yılların başında toplumda İslami uyanışın henüz kıpırdanmaya başladığı bir dönemi değerlendirmek açısından Şule Yüksel Şenler'in yaptıklarında ve yaşadıklarında önemli vurgular olduğunun altını çizdi ve kadının örnekliği açısından önemini anlattı. Şule Yüksel Şenler'in ailesinin ve çevresinin aşağılamalarına psikolojik baskılarına rağmen gösterdiği dirayeti, başörtüsü konusunda kendi dönemine göre oluşturduğu örnekliğin önemini vurguladı. Sistemin o dönem insanlar üzerinde oluşturmaya çalıştığı baskıları, modernleşme hareketinin kadın unsuru üzerinde nasıl ince ve yoğun çalışmalar yürüttüğünü buna karşılık insanların Şule Yüksel Şenler'in konferanslarına, seminerlerine adeta salonları, sokakları dolduran kitleler halinde katıldıklarını ve 'Şenler'in yazılarında, konferanslerinden dolayı yaşadığı mahkeme süreçlerini anlattı.
Şenler'in davasında öncü ve herkese tebliğde bulunan mücadeleci kişiliği o dönem için güzel bir örnek olduğu aktarılırken, yaşadığı dönemdeki müslümanların gelenekçi, mezheğçi ve hizipçi alışkanlıklardan sıyrılamadıklarına dikkat çekti. Şenler'i yaşadığı döneme göre değerlendirmemiz gerektiğini belirten Çomaklı konu ile ilgili soruları cevaplayarak konuşmasını bitirdi.
Haksöz Haber / Hülya YILMAZ