Merve Ayar konuşmasına toplumda geleneğin yaptığı etki, insanın nefsini ilah edinmesi, atalar dinine, geleneğin getirdiklerine uyma konuları ile bilgiler vererek başladı. Kur'anda bu konularla ilgili ayetlerden örnekler verdi.
Gelenek olgusunun aslında sadece kadını değil erkeği de kuşatan önemli bir sorun olduğuna değinen konuşmacı, gelenekten kendisini koparamamış kadının yanlış bilinen hadisler ve bunları destekleyen menkıbelerle dini çok yanlış algıladığını Kur'ani davranamadığını ve maalesef yaşadıklarını da din zannettiğine vurgu yaptı. Kendi içinde çok çeşitlilik barındıran geleneksel kadının bir yanda 100 rekat namaz kılıp, bir yanda düğüne derneğe katılıp, inancı ile ilgili doğrularını ve ilkelerini belirleyemediğini, tam sınırlarını koyamadığını belirtti. Toplumda var olan geleneksel kadı yapılarından güzel örneklemeler yapan Ayar, geleneksel kadını iki ana grupta anlattı. 1. grupta,dindar, üreten, çalışıp, çabalayan, helal kazanç, yalan söylememe gibi hassasiyetleri olan ailesi çocukları için durmadan didinen, iyi niyetli fakat kendini heba eden ve birincil sorumluluğunun Allah'a olduğunu tam kavrayamamış sahih Kur'an bilgisinden habersiz , günlük telaşta dini görevlerini ikincil plana koyabilen kadını anlattı. 2. grupta ise kentin etkisinde kalmış fakat bir türlü kentleşemeyen, gelenek ve modernizm arasında sıkışıp kalmış, dine tebliğe kulak tıkayan, cuma günleri katıldığı toplantılarda okuduğu Yasinle dini vecibelerini yerine getirdiğine inanan, dedesinin hacı hoca olması itibarıyla kalbide temiz olan ve tesettürde ihtiyacı olmayan İslam'ın kuralları yerine kendi kurallarını oluşturmuş, türbeleri gezen, evinde mevlitler okutan ama kokteyllere, tesettür defilelerine de katılan geleneksel kadını çok güzel örnekleyerek anlattı. Genç geleneksel kesiminde sıkı dar elbiseler, sıkma baş, yırtmaçlı etekler ve ilkelerini belirleyememe sorunlarına değin.
Merve Ayar hanımlara hitabında daha çok okumamız, Kur'anı açıklaması ile incelememiz, etrafımızda olup bitenden haberdar olmamız, sorgulamamız, ilkelerimizi belirlememiz konusunda olumlu uyarılarda bulundu sorgulamayan, bilgiye kendini kapatan geleneksel kadının etrafında olup bitenden bihaber olduğunu, günlük kadın programlarına verdiği önemi maalesef Filistin konusunda emperyalizm ve insanlıkla ilgili konularda gerekli duyarlılığı gösteremediğini belirtti.
Kuran ve sünneti tekrar tebliğ etmeli ve anlatmalıyız geçmişe savaş açmıyoruz ama geleneksel kadını bilgiyle temizlemeli ve hayra doğru yönlendirmeliyiz tek başımıza Allah'a hesap vereceğimizi yaşantımızın sadece dünya hayatı ile kısıtlı olmadığını ahlaklı ve takva sahibi evlatlar yetiştirmemiz gerektiğini bunun içinde kuran ı her an okuyup yaşaya bilmemizi üzerimizdeki kirlenmiş zaaflı örtüleri atıp cahiliyenin kirlerinden sıyrılıp örnek olma anlamında sorumluluklarımızı hayatta kendimize ödev ve ilke olarak birincil amaç edinmemizi söyleyerek sunumunu son verdi.