HAKSÖZ HABER
Özgür-Der 2023-2024 Aylık Paneller Serisinin ikinci oturumunda “Suriye İzlenimleri” başlığı altında yazar, yayıncı ve dernek/vakıf temsilcilerinden oluşan bir heyet Suriye gözlemlerini aktardı.
Suriye'de yaşanan devrimin hemen akabinde Suriye'yi ziyaret ederek yerinde devrim dinamikleri ve Esed diktasının harap ettiği ülkeyi müşahade etme imkanı bulan konuşmacılar, izlenim ve değerlendirmelerini forumda anlattılar.
Ekin Yayınları sorumlusu Murat Ayar’ın yöneticiliğini üstlendiği program Ali Emiri Kültür Merkezinde yapıldı.
Ayar, Suriye devrimine giden süreci genel hatlarıyla şöyle değerlendirdi:
Yazar Ahmet Varol, Suriye halkının 61 yıllık Baas diktasına karşı gerçekleştirdiği devrimi Suriye Türkiye ilişkilerinin tarihi bağlamında inceledi:
İslami çevreler açısından ise Hama olaylarından başlayarak Esed rejimi mücrim bir rejim olarak tanımlandı. Özellikle Müslüman Kardeşler mensuplarına yönelik baskılar Türkiyeli Müslümanların rejime mesafeli durmasını sağladı. İran devrimi ile ise bazı kesimler açısından Esed rejimi ‘Filistin’e destek oluyor’ argümanı üzerinden destekçi buldu. Suriye konusunda müspet görüş ile menfi yaklaşımının bir arada bulunmasını sağlayan esas kırılma burasıdır. Halk ayaklanmasından sonra da zaten bu kesimler açıkça İran’ın argümanlarını dillendirerek kendilerini ayrıştırdılar. Türkiyeli Müslümanların büyük bir çoğunluğu ise halkın mücadelesine destek oldu ve sahip çıktı. İlerleyen yıllarda ise mülteci meselesi üzerinden siyasi bilince sahip Müslümanlar Suriye meselesini hep gündemde tuttular.
Bir zamanlar PKK’ya açıktan destek veren Baas rejimi Türkiye’de ulusalcı çevreler tarafından laik kimliği sebebiyle destek gördü. Siyasi çevrelerde sığınmacı meselesi de oldukça büyük bir kırılma ortaya çıkarttı. Ana muhalefetin başını çektiği laik-seküler çevreler mültecileri düşmanlaştırarak Suriye meselesini gündemleştirdiler. Suriye’ye gittiğimizde şahit olduklarımız ise mültecilere sahip çıkılması sebebiyle Suriye halkının Türkiye’ye büyük sevgi besledikleri yönündeydi. Yeni Suriye yönetimiyle kurulacak ilişkilerin de bu denklemde ilerlemesi bizim en büyük temennimiz ve beklentimizdir. İman ve İslam kardeşliği üzerine kurulu ilişkilerin derinlik kazanması hem Suriye’nin hem Türkiye’nin kazanımına olacaktır.”
Yazar ve yayıncı Cevat Özkaya ise Suriye’deki rejimin baskıcı kimliğini devrime yol açan gelişmeler bağlamında analiz etti:
Sednaya ile sembolleşen işkenceler Tedmür gibi hapishanelerde daha kötü bir şekilde uygulanmış. Rejimin özellikle İslamcılara yönelik katliamlarını Dürzi ve Nusayri muhalifler dahi dile getiriyor. İnsanlar öyle bir hale gelmiş ki ölmek bir noktada çözüm olarak görülüyor. Suriyeliler ölümden beterinin arkalarında çaresiz çocuklar bırakmak olduğunu düşünecek hale gelmişler. İsrail ile savaşacağız denilerek kurulan Suriye ordusu tamamen Suriye halkını sindirmek ve başını ezmek üzere örgütlenmiş bir organizasyon ibaret. Suriye’nin nasıl yerle bir olduğunu izah etmenin başka bir yolu yok. Dört senedir İdlib’te bir yönetim inşa eden Müslümanlar ise ortaya çok farklı bir örneklik koymuşlar. Tedrici olarak Suriye’yi inşa edecek olan insanlar cepheden siyasete doğru bir yol izliyorlar. Belirledikleri usulün ise sahanın şartlarına uygun olduğunu söylemek gerekiyor.”
Yazar Mehmed Göktaş, Suriyeli Müslümanların hüznüyle hüzünlenmenin yanında sevinçleriyle de mutlu olabilmenin önemine dikkati çekti:
910 km’lik sınırı ile Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin hangi boyutlara ulaşabileceğini hayal etmek bile zor. Bunu iyi değerlendirmek hepimizin üzerine düşen sorumluluktur. Suriye’nin yeniden imarı noktasında İslami cemaatler devam eden faaliyetlerini artırmalı ve hızlandırmalı. Yetimler bizi bekliyor. Suriye devrimi yetimlerin devrimidir. Onlara sahip çıkmak ise hepimiz için yeni bir imtihandır. Suriye’de yaşanan halk ayaklanması ve devrim rastgele olmuş bir hadise değildir. Suriyelilerin mübarek mücadelesi ilerleyen yıllarda bizlere ışık tutacak. Ensar olma şerefinin ardından şimdi ise kucaklaşma coşkusunu yaşıyoruz. Rabbimize ne kadar şükretsek az!”
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Suriye devrimine Batılı önyargılarla dayatmalarda bulunanlara karşı Suriye halkının İslami duruşundan taviz vermediğini vurguladı:
Devrimden sonra ise hemen bazı çevreler Suriye’ye kendi gündemlerini dayatmaya başladılar. Müslümanlar, mücahitler devrimlerini bir cahiliyeden bir başka cahiliyeye geçmek için gerçekleştirmediler. Allah rızası için yola çıkan mücahitler devrimlerine sahip çıkıyorlar. Batıcıların dayattığı meseleler baştan sona düşmanca bir tutumun göstergesidir. Müslümanların değerlerine saygı duymayan çevrelerin Müslümanlara dayattıkları gündemler samimiyetsizliklerinin dışavurumundan ibarettir. Binlerce insan şehit oldu. Binlercesi savaşırken gazi oldu. Ancak Suriyeliler her seferinde zorluklara karşı hamd ettiler. Peki, bunca çaba ve zorluk Suriye’yi Batılı değerlere göre inşa etmek için mi verildi? Şüphesiz bu kabul edilmesi mümkün olmayan bir baskı ve dayatmadır. Müslümanlar kimseye kendilerini kanıtlamak zorunda değiller. Suriye’de olduğu gibi Gazze’de de Müslümanlar savaşta ve esirlere olan muamele konusunda herkese örnek oldular. Müslümanların alnı aktır!
Şam’a giden süreçte savaşın ortasında mücahitlerin taşınması için araç gerekli olduğu bir yerde dahi mücahitler kimsenin aracına zorla el koymadı. Benzer şartlar rejim ve PKK için geçerli olduğunda kendi bölgelerindeki insanları dahi zorla silah altına aldılar. Bu basit örnek bile kimlerin zorba olduğunu gözler önüne sermektedir. Uğrunda binlerce şehidin verildiği bir mücadeleyi korumak yine Müslümanlara düşen bir vazifedir. Bizlere başkalarının dayattığı gündemleri değil kendi ilkelerimizi hayata geçirmek için mücadelemizi sürdürmek zorundayız.”
Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Suriye devriminin cihad ruhu ile inşa edilmiş bir süreç olduğunu ve bu kazanımın tüm Müslümanlara örnek olması gerektiğinin altını çizdi:
Suriyeli mücahitler devrime giden süreçte kendilerini eğiterek fitnelere göğüs gerdiler ve kendi aralarında birlik oluşturmayı başardılar. Zaten bu birlik sağlandığında Müslümanların önünde durabilecek bir güç kalmıyor. HTŞ gerekli kademelere ve görevlere farklı direniş gruplarından isimleri atayarak birleştirici tutumunu perçinledi. Adalet merkezli yeni bir sistemin inşası Suriyeli mücahitlerin önceliği olacaktır. Zorluklar muhakkak var. Başta ekonomi olmak üzere birçok soruna karşı bizlerin desteğini bekliyorlar. Türkiye’nin de bu konuda sorumluluk almaya çalıştığını görmek sevindirici bir gelişmedir. Suriye’de inşa edilecek sistem tüm İslam coğrafyasına örnek olacaktır diye ümit ediyoruz. Rabbimize şükürler olsun!”
Mustafa Eğilli, Suriye ziyareti esnasında Emevi Camii’ndeki Cuma namazında oluşan kardeşlik atmosferini vurguladı:
60 senelik Baas zorbalığının tahrip ettiği hususları düzeltmek için çok temelden başlayan bir yol izleneceğini gördük. Buna dair ilk gözlemimizi ise Emevi Camii’ndeki Cuma namazında ‘aranızda selamı yaygınlaştırın’ hadisi üzerinden kardeşlik ve güven duygusuna yapılan vurguda gördük. Toplumun barınma, beslenme, altyapı sorunlarını çözmek için ortaya koyacakları çabanın da bir tebliğ olduğu düşüncesi hakimdi. Yetkili isimlerin makam ve mevki için değil halklarına ve daha önemlisi Rablerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek endişesi ile hareket ettiklerini gözlemledik. İslam coğrafyasının birçok memleketinde Cuma namazına katıldım ancak vakıanın gerçekliğine bu kadar uygun bir hutbeyi ilk defa Emevi Camii’nde gördüm. Bu beni çok duygulandıran ve hepimize huzur veren bir andı.
Suriye çok güzel bir ülkeyken 60 senelik Baas diktası şehirleri kullanışsız hale getirmiş. Oluşturduğu tahribat ve yıkım sadece buzdağının görünen kısmı. Suriye’yi inşa etmek için kardeşlerimize gereken desteği vermek zorundayız!”
Haksöz Dergisi'nden Hamza Türkmen, Suriye direnişinin tarihi bağlamının altını çizerken devrimi koruyacak iradenin Suriyeli mücahitlerde var olduğuna dikkat çekti:
Suriyeli Müslümanların şimdiki önceliği ise devrimi adil bir yönetimle ayakta tutmaktır. Devrimin mücahit öncü kadroları acil beslenme ve güvenlik şartlarının sağlanması için çalışmalara başlamış durumdalar. İntikam için değil şefkat ve adalet için çıkılan bu yolda şüphesiz yapılacak çok şey vardır. Suriye’deki İslami kadroların ise bunu gerçekleştirebilecek basiret ve feraseti var. Suriyeli mücahitlere tepeden inmeci dayatmalarda bulunanların ideolojik körlüğü Suriye halkının taleplerinden çok uzaktır. İslami kadroların gerçekleştireceği adımların desteklenmesi için nakdi ve ayni yardım organizasyonlarına öncelik verilmelidir. Suriye devrimi cahili önerileri görmezden gelecek ve yoluna şura merkezli bir sistem inşa ederek devam edecektir. Ulusalcı sapmalar başta olmak üzere her türlü cahili dayatmaya karşı bütün İslamcılar, Suriyeli Müslümanlara gereken desteği vermekle yükümlüdürler. Sözlerimi Halep surlarına yazılan bir slogan ile bitirmek istiyorum:
Daha iyi bir geleceğe el ele, seni selametle inşa edeceğiz, Allah seni bereketlendirsin Suriye!”
İnkılâb Yayınları'ndan Hasan Güneş, Suriye’deki ekonomik durumu aktarırken Suriye'de başta ciddi bir barınma sorunu olduğunu kaydetti:
Suriye halkı çalışkan bir halk. Suriyeliler evlerini imar edebilmek için tüm imkânlarını seferber etmiş durumdalar. Şebbihalar tarafından işgal edilen evler ve araziler özgürlüğüne kavuştu. Kırsal bölgeler bu bağlamda bir nebze daha ulaşılabilir imkânlara sahip. Türkiye’nin başta inşaat olmak üzere Suriye’nin acil ihtiyaçlarına yönelik organizasyonlarını artırması gerekiyor. Suriye’nin verimli arazilerinde yapılacak üretimle Suriye halkının temel beslenme ihtiyaçları kolaylıkla karşılanacaktır. Karşılıklı ticaretin artması ise her iki ülke için büyük bir kazanım olacaktır. Gelecek günler inşallah Suriye için daha güzel olacak.”
Haksöz Dergisi yazarlarından Yılmaz Çakır, Suriye’de inşa edilen rejimin Batı modernleşmesinin tüm İslam coğrafyasında gerçekleştirdiği zulümlerin bir özeti mahiyetinde olduğunu belirtti:
Muhammed Yorgancıoğlu, Şam’ın özgürlüğü ile taçlanan devrim yürüyüşünün dinamiklerine ve Ahmed Şara’nın üstlendiği sorumluluğunu hatırlattı:
Suriye sahasında ise PKK-YPG’nin varlığı dışında ciddi bir tehdit kalmadı. Suriye’nin yeni yönetimi ise PKK sorununa karşı oldukça hikmetli bir tutum geliştiriyor. PKK’yı kendi tabanından kopartacak adımlar atan mücahitler Suriye’yi yabancı güçlerin müdahalesine kapatmaya çalışıyorlar. Devrimin bütün unsularını kucaklayan bir dil geliştiren Suriye Geçiş Hükümeti, Hıristiyanlara, Dürzilere ve Nusayrilere de benzer şekilde yaklaşıyorlar. Devrim güçleri devrimin hemen ardından hesapsız ve duygusal tavırlardan uzaklaşarak akl-ı selimle oldukça kritik bir süreci ilerletiyorlar. Ahmed Şara da bu bağlamda oldukça dirayetli ve akıllı bir Müslüman. Şu ana kadarki süreçte askeri başarılarını siyasi alanda da göstererek adalet, meşveret, hoşgörü üzere kurulan bir sistemin temellerini atıyor. “
Grup Yürüyüş solisti ve Haksöz Dergisi editörü Mehmet Ali Aslan, devrimi var eden dinamiklerin başında gelen marşların ve meydanların ruhunun akıldan çıkartılmaması gerektiğini kaydetti:
Semih Şükeyr, Dürzi kökenden gelen ve uluslararası müzik kariyerine sahip bir müzisyen. Dera’daki ilk olaylardan sonra marşlarını söylemek için sokaklara çıktı. Hama’da devrimin başında meydanları yangın yerine çeviren ezgileri seslendiren Abdurrahman Farhud, “Yallah irhal ya Beşar” ezgisiyle tabir-i caizse devrimin marşını yazdı. Bu insanlar halkı ayaklanmaya çağıran kimseler olarak rejimin öncelikli hedefi haline geldiler. Yine de geri durmadılar ve insanları kıyama çağırdılar onları motive ettiler. Abdulbasit Sarut ise devrimin bülbülü lakabına layık görülmüş durumda. Bugün Suriye’de her yerde onun fotoğrafları asılı. Cihada çağıran ezgileriyle devriminin en bilenen kahramanlarından oldu. Dört kardeşini şehit veren Sarut’un kendisi de şehit oldu. Rejim tarafından başına para ödülü konulmuştu. Esas mesleği kalecilik olan Sarut halk ayaklanması başlayınca meydanlara çıktı ve marşlarını söyledi. Binlerce Suriyelinin talepleri bu insanlar tarafından ezgilerle dile getirildi. Müziğin bu bağlamda kimlik aşılayan bir misyonu olduğuna biz Suriye’de şahit olduk. Allah hepsinden razı olsun!
Avukat Ümit Kudbay, Baas çetesinin katliamlarını destekleyen yerli şebbihalar hakkında yürütülecek hukuki süreçlerin öneminin altını çizdi:
Türkiye’de ise mutlak kötülüğün simgesi olan rejime destek veren çevreler hala varlığını koruyor. Esed’e karşı olan duruşunu sürdüren İslami camialar dışında özellikle sol-seküler kesimler açıkça Esed katilini desteklediler. İdeolojik ve mezhebi kaygılarla Esed çetesine koşulsuz destek çıkan STK ve siyasi partiler ilerleyen süreçte Suriyeli mültecileri nefret objesi haline getirdiler. Ana muhalefet partisi CHP bu bağlamda Baas’ın Türkiye’deki sözcüsü olarak çalıştı. Baas ile Kemalizm arasındaki ideolojik yakınlık Suriyeli Müslümanlara yönelik düşmanca bir atmosferi inşa etmek elinden geleni yaptı. Irkçı eğilimler İYİ Parti ve Zafer Partisi tarafından örgütlendirildi. PKK’nın rejimle sıkı ilişkileri ise HDP’nin Suriye meselesinde muhaliflerin aleyhine konumlanmasına sebep oldu. HDP, Baas’ın işlediği cinayetleri göz yumarken Suriye’de yaşananları IŞİD’e indirgeyerek her zaman olduğu gibi pragmatist bir tutum geliştirdi. İrancı çevreler de açıkça katliamlara destek çıktılar. Özellikle Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi, Esed çetesinin gönüllü sözcülüğünü üstlenerek devrimden sonra dahi aynı saplantılı fikirleri dillendirmekten çekinmeyip işlenen suçlara meşruiyet arayışına girdiler. Türkiye’de İslami çevreler içerisinde etkin olan kimi isimler ise “üçüncü yol” vurgusu ile büyük bir akılsızlık ve ahlaksızlık örneği sergilediler. Tüm bunlar devrimle birlikte zelil oldular. Yedi düvele karşı direnen Müslümanlar zafere ulaştılar. Rabbimize şükürler olsun, sabrederek direniş yolundan geri durmayanlar Allah’ın yardımıyla büyük bir fetih elde ettiler!
Programda son olarak Suriyeli eğitimci/aktivist Taha el-Gazi, Suriye halkının hangi dinamiklerle kıyam ettiğini hatılattı: