Ortadoğu’daki halk ayaklanmalarına ve Gazze direnişine verdiği destekle bilinen Katar, Suudi Arabistan’ın başında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin baskılarına direnemeyerek ülkesindeki Mısırlı 7 İhvan yöneticisi hakkında sınır dışı kararı vermek durumunda kalmıştı.
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Türkiye Hükümetinden İhvan yöneticilerine ev sahipliği yapması talebinde bulundu.
Özgür-Der Genel Merkezi’nden yapılan açıklama:
Türkiye Mısırlı Kardeşlerimize Ev Sahipliği Yapmalıdır!
16 Eylül 2014
Katar yönetiminin kendisine sığınmış 7 Mısırlı İhvan yöneticisinden ülkeyi terk etmesini talep ettiğine dair haberler uluslararası medyaya yansımıştır. Geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da gerçekleşen Sisi darbesinin ardından inanılmaz zulümlere ve katliamlara sahne olan Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi başta olmak üzere binlerce İhvan üye ve yöneticisinin tutuklandığı, işkence gördüğü ve çok sayıda İhvan mensubunun ise ülkesinden hicret etmek zorunda kaldığı bilinmektedir. Bu kişilerin sığındığı yerlerden biri de Katar’dı. Körfez İşbirliği Konseyi’nin üyelerinden biri olan Katar diğer üye devletlerden farklı olarak Ortadoğu’da yaşanan halk ayaklanmalarına ilişkin olumlu bir tutum takınmış, bu çerçevede Mısır’da seçilmiş İhvan iktidarına destek vermişti.
Ne var ki, Sisi darbesinin 1 numaralı destekçisi Suudi Arabistan’ın başında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi ilk günden itibaren darbeye karşı direnen İhvan hareketine düşmanlık politikasında sınır tanımamış; bu bağlamda Katar’ı da çeşitli baskılarla İhvan’a destek vermekten vazgeçmeye zorlamıştır.
Şimdi yoğunlaşan bu baskıların sonuç verdiği görülmektedir. Katar, ülkesinde bulunan İhvan yöneticilerinden 7 kişiden 1 hafta içinde ülkeyi terk etmesini istemiştir. Bu isimler şunlardır: İhvan Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Yönetim Kurulu Üyesi Amr Derrac ve Hamza Zoba, HAP Yüksek Konsey Üyesi Eşref Bedreddin, eski Vakıflar Bakanlığı Vekili Cemal Abdussettar, İhvan üyesi vaizler İsam Telime ve Vecdi Guneym.
Katar’dan ayrılmaları istenen bu 7 kişi düşünce ve inançlarından ötürü ülkelerini terk etmek durumunda kalmış siyasi kimlikli kişilerdir. Küresel güçlerin ve bölgesel diktatörlüklerin utanç verici bir şekilde destekledikleri ya da sessiz kalarak ortak oldukları darbe suçuna karşı Mısır halkının iradesini, hukukunu ve insanlık onurunu savundukları için muhacir konumuna düşmüşlerdir. Bu kişiler suçlu değil, mazlumdurlar. En önemlisi de bizim kardeşlerimizdirler!
Ne yazık ki, uluslararası konjonktürü dikkate aldığımızda zulmün ve zorbalığın egemen olduğu bir dünyada yaşadığımız gerçeğinden hareketle bu kardeşlerimizin gidebilecekleri ülkelerin sınırlı olduğu görülmektedir.
Bu noktada Türkiye hükümetinden bu kardeşlerimize ev sahipliği yapmasını talep ediyoruz!
Türkiye hükümetinin bu yönde atacağı adımın son dönemlerde dış politikada izlenen omurgalı tutuma uygun düşeceğine inanıyoruz. İnsani değerleri öne çıkaran; egemenlerin dayatmalarını değil, mazlum ve Müslüman halkların beklentilerini dikkate alan bir tutum şüphesiz belli çevrelerin tüm karalamalarına ve tehditkâr söylemlerine rağmen yakışan tutum olacaktır. Ve yine inanıyoruz ki, zorbalığa karşı hukuktan, ihanete karşı kardeşlikten yana tavırlar Müslüman halkların zihninde, yüreğinde Türkiye’yi çok daha değerli ve takdir edilen bir konuma oturtacaktır.
Özgür-Der Genel Başkanı
Rıdvan Kaya