Diyarbakır'da gençliğin anlam arayışı konuşuldu

Ramazan Kayan Diyarbakır'da "Gençliğin Anlam Arayışı" başlığını ele aldı.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesinin aylık seminerlerinin ikincisi Ramazan Kayan'ın sunumuyla dernek binasında gerçekleştirildi.

Nureddin Yargıcı'nın Kur'an tilaveti ile başlayan “Gençliğin Anlam Arayışı” konulu programın sunuculuğunu Recep Doğru üstlendi.

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Ramazan Kayan, Diyarbakırlı müslümanlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gençliğin anlam arayışında müslümanlara düşen temel görevin tebliğ ve davet olduğunu ifade eden Kayan, gençliğin temiz fıtrata sahip olduğunu ve Müslümanların bu konuda ağır bir sorumluluk altında olduğunu hatırlattı.

Kayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Derdi İslam olan bizler acaba bu pak İslam dinini ve bu dinin hakimiyeti için gerekli mücadeleyi kendilerine devredeceğimiz bir gençlik yetiştirebildik mi? Bu soruyu kendimize sormak zorundayız. Hz. Yakup’un ölüm döşeğindeyken evlatlarına sorduğu soruyu hatırlayalım. Hani Yakup demişti ki benden sonra kime kulluk edeceksiniz? Evlatları babalarına dönüp demişlerdi ki: Biz senin ilahına, atamız İbrahim’in, İsmail’in, ve İshak’ın ilahına kulluk ve ibadet edeceğiz. Ona boyun eğen, O’na teslim olarak hükmüne razı olacağız, dediler. Burada Hz. Yakup’un kendisinden sonra neslinin geleceği konusunda duyduğu kaygıyı bizler de duymak zorundayız. Bu gençliğin geleceğinin derdini de tasasını da bizler çekmek zorundayız.”

"Gençliğin anlam arayışında, neredeyiz, nerede durmamız lazım, geldiğimiz aşama nedir?" hususu üzerinde durmamız gerektiğini ifade eden Kayan, Aliya İzzetbegoviç’in 18 yaşında kurduğu teşkilat ile samimi ve ciddi bir mücadele içerisinde ortaya koyduğu çabayı örnek vererek konuşmasını sürdürdü.

İnsânî yardımın herkesin yapabileceği bir iş iken, insan ile ilgilenmenin, İslami şahsiyet yetiştirmenin asli vazife olduğunu hatırlatan Kayan şunları vurguladı: “İnsan yetiştirmek, şahsiyet yetiştirmek emek ister. Bu konferansla, seminerle olacak iş değil. Bunun ötesinde bir çaba ve gayretle insan kazanmak zorundayız. Bu yüzden yeniden toparlanmak zorundayız. Yeniden toparlanmak için şu hususları vurgulamak istiyorum. Acaba bizler davamızı ileri taşımak için, insanlara ulaşmak için ne tür bir gayret içindeyiz. Neredeyse dünyanın her yerinde sahabe mezarına rastlamak mümkünken, acaba bizler çok ileri gitmeye gerek yok, komşularımıza ulaşabilir muyuz?

İslam bu günlere kolay gelmedi. Ciddi bedeller, fedakarlıklarla geldi. Tarihte İslam uğruna ortaya konmuş fedakarlıkları, bugünün rasyonel entellektüel aklına anlatmak zor. İslami daveti mimber, koltuk ve mikrofon üçlüsüne sığdıran anlayışı terk etmemiz lazım. Bizler Mekke’de müşrik olarak olarak ölmüş her insanın üzüntüsünü içerisinde hisseden Peygamber'in ümmetiyiz. Acaba bizler çevremizden şirk üzere ölen insanlar insanlar için aynı üzüntüyü taşıyor muyuz?"

Süleymaniye Camiiinde yürütülen tebliğ ve davet faaliyetlerden anılarla konuşmasını sürdüren Kayan, Müslümanların hala geçmişte ortaya konulan samimi çatışmaların bereketiyle ayakta durduğunu ifade etti.

Bir İslam büyüğünün “Gençler! Kabahat sizde değil bizdedir. Sizi celbedecek bir çaba ortaya koyamadık.” sözünü hatırlatan Kayan, heyecanın yitirilmemesi gerektiğini hatırlattı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “İmkanlarımız oldukça fazla. İyi bir heyecan ve çaba ortaya koyduktan sonra sonuç yenilgi bile olsa hiç önemli değil. Bu yolda yenilmek de şereftir. Önemli olan bu yolda olmak ve bu mücadeleyi sürdürmektir. Hayat bizim için müslüman kalmak ve insan kazanmak davasıdır. Şeyh Ahmet Yasin’in şu sözünü unutmayalım 'Mücadele ediyorum o halde varım.' Yeter ki mücadele içerisinde olalım.”

Hz. Ömer’in “Kalbinizde ilk sıraya Allah’ı koymazsanız, hem Allah’ı hem de ilk sıraya koyduğunuzu kaybedersiniz” sözünü de hatırlatan Kayan, Rabbimiz ile sıkı bir ilişki kurmanın verilecek olan mücadalede kilit bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Kayan konuşmasının sonunda şu 10 nasihatı sıraladı:

1. Günde 5 dakika Kuran oku

2. Günde 1 dakika bir garibanı ara

3. Günde 1 dakika dua et.(Bir kardeşine)

4. Minimum günde 1 bardak çay bedeli infak et

5. Namaz kılmayan bir kişiye namazı sevdir ve bir yıl ilgilen

6. Günde bir vakit namazı Camiide cemaatle kıl

7. Günde bir vakit ailecek kalalım

8. Ayda bir gün komşunu evinde ağırla

9. Ayda bir gün yakın akrabamızı kahvaltıya çağrın

10. Ayda en az bir kitap oku

Programın ardından Kayan okurları için kitaplarını imzaladı.

Etkinlikler Haberleri

İslam'da insanın mahiyeti
Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı
Diyarbakır Özgür-Der’in Aylık Seminerleri "Yükselen Milliyetçilik ve Irkçı Zehirlenme" konusuyla başladı
Diyarbakır Özgür-Der yaz programı sona erdi