Bülent Şahin Erdeğer’in sunumunu yaptığı konferansta Filistin tarihi üç büyük şeriatın merkezi olması ekseninde değerlendirildi. Hz. Ömer’in fethiyle İslam egemenliğine giren Filistin’in 1. Siyonist kongreye kadar olan dönemi de özet olarak anlatıldı.
Erdeğer, Filistin’in tarihini anlattıktan sonra Siyonizm ideolojisinin ortaya çıkış sebeplerini irdeledi. İsrailoğullarının sürgün süreci ve dağınık yaşantısına ve çektikleri zulümlere değinen Erdeğer, Haçlı zihniyetinin doğurduğu Yahudi Düşmanılığının Siyonizmi doğurduğunun altını çizdi. Herzl ile birlikte Siyonizmin seküler bir ulusçuluk şeklinde ortaya çıktığını anlatan Erdeğer, Dünya siyonist lobisinin önce İngiltere sonra da ABD üzerindeki siyasal ve ekonomik egemenliğini dikkat çekti.
Siyonizmin bu güçlü lobi faaliyetlerinin 2. Dünya savaşı sonrası “İsrail” devleti şeklinde acı bir meyve verdiğini anlatan Erdeğer, İsrailin kuruluşunda ve güçlenmesinde Batı desteğiyle kurulan Arap Diktatörlüklerinin önemli bir rol aldığını anlattı.
Konuşmanın son bölümünde 1948 sonrası başlayan Filistin direnişini özetleyen Bülent Şahin Erdeğer, İhvân direnişi, İzzeddin el-Kassam’ın İslami önderliği ve sonrasında gelişen Arap Sosyalizminin Filistin direnişinde artan etkinliğine ve sebeplerine değindi. 1. İntifada sürecinde yeniden İslami direnişin insiyatif aldığını belirten Erdeğer, HAMAS hareketinin doğuşu ve İslami Cihad Hareketinin ortaya çıkış sürecine değindi. Madrid, Oslo vb. barış planlarının amaçları ve sonuçlarını da masaya yatıran konuşmacı, Hamas-Fetih arasında ortaya çıkan çatışma ve sonrasını anlatan Erdeğer, Arap Baharı sürecinin de Filistin Davasına olumlu etkilerine örnekleriyle değindi.
Konuşma soru-cevap bölümünün ardından sona erdi…