İslam'ın nasıl bir model sunduğunu açıklayarak sunuma başlayan Zeki Argunhan; Hüküm koyanın Allah olduğu temel ilkesi çerçevesinde, Seçim, Meşveret, Kanun üstünlüğü, Otoriteye itaat, İşlerin ehline verilmesi, Anayasa ve bunun neye göre düzenleneceği konularına kısa kısa değindi.
Daha sonra Demokrasinin tarihi sürecinden başlayarak bugünkü tanımına gelinceye kadar geçirdiği aşamalar, Demokrasiye yaklaşım şekilleri ve uygulamaları örnekler verilerek açıklandı.
Sunumun üçüncü bölümünde Müslümanlar açısından Demokrasinin çözümler üretmediği aksine bu görece özgürleşme modelinin tıkanmalara sebebiyet verdiği, bununda ABD başta olmak üzere hâkimiyetlerini kaybetmek istemeyen tüm müstekbirlerin bunu bir sömürü aracı olarak kullandıklarını, Dünya'ya Demokrasi yerine kan ve gözyaşından başka getirdikleri bir şey olmadığının altını çizdi.
Cezayir (FIS), Filistin (Hamas) ve Türkiye'de Refah partisi örneklerinde olduğu gibi tapma derecesinde kutsadıkları seçimlerle işbaşına gelen kendileri dışındakilere ne kadar tahammül ettikleri ve bu putlarını nasıl yedikleri konusuna değindi.
Sunumun son bölümünde İslam Dünyasında Demokrasi lehine görüş beyan eden İran'lı Abdulkerim Suruş, Fransız Roger Garaudy, Pakistanlı Haydar Nakvi, ülkemizden de Şükrü Karatepe'nin görüşleri ile Aleyhte olan İranlı Şii düşünür Seyyid Muhammed Hüseyin Tabatabai, İmam Humeyni, Yusuf El-Kardavi, M. Hüseyin Fadlallah'ın görüşlerine kısaca değindi.