Beşir Gündüz konusunu işlemeye başlamadan önce bir karikatür gösterimi üzerinden önyargı ve farklılıklara tahammül noktasında zihinsel bir süreç üzerinden düşünmenin ve farklılıkların gerekliliği ve bunun önemini vurguladı.
Müslümanlar arasındaki ilişkilerde eleştiri konusu her zaman için hassas bir alan veya yumuşak karın olarak algılana gelmiş olduğunu söyleyen Gündüz aynı zamanda bunun aslında sadece Müslümanlara özgü bir olgu da olmayıp, her kesimden ve anlayıştan insan toplulukları arasındaki ilişkilerde gözlemlenen ve sorun olan bir konu olduğunu söyledi.
Gündüz eleştirinin gerekliliği üzerine de şöyle bir açıklamada bulundu: ''Gerek eleştirme konumunda olanlar, gerekse de eleştiriye muhatap olanlar açısından kardeşlik hukuku çerçevesinde bir hak ve ödev olarak algılanması gereken eleştiri daha doğruya, daha iyiye ulaşmak için bir gereklilik olarak kabullenilmesi gerektiğini, eleştiride saygı ve güzel üsluba da son derece dikkatli olunması gerektiğini.'' söyledi. Eleştirinin Müslüman fertler arası münasebetler açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Gündüz; eleştiriden fayda çıkarılması veya verimlilik sağlanması noktasında ölçü ve temel ilkeler baz alınarak yapıldığı zaman bireysel ve toplumsal faydalar elde edebileceğimizi söyleyerek; ölçüsüz, özensiz ve hedef gözetilmeksizin yapılan eleştirilerden hiçbir fayda alamayacağımızı; eleştiri yapılırken mutlaka, giderilmesi gereken yanlışın yerine ikame edilmesi gereken doğrunun ne olduğunun da ifade edilmesi gerektiğini vurguladı.
Gündüz sunumunun devamında yaptığımız her işte ilke almamız gereken hikmetin, eleştiri noktasında da hiç şüphesiz dikkate alınması gerektiğini, eleştirinin yararlı olabilmesi için mutlaka duyarlı ve özenli olunması gerektiğini, ama öncelikle dikkate alınması ve ısrarlı olunması şart olan noktanın yapıcı olmanın şart olduğunu söyledi. Sunumunu sonlandırmadan önce bir filmden alınmış iki ayrı video izlenerek, üzerinde konuşulmasının ardından soru cevap kısmına geçilerek sunumunu sonlandırdı.