Özgür Üniversiteli Dergisinin 5. Sayısı Çıktı

Özgür Üniversiteli Dergisinin 5. Sayısı Çıktı

Üniversiteli öğrencilerin Diyarbakır merkezli olarak çıkardıkları Özgür Üniversiteli dergisi, yeni sayısında Seyyid Kutub'u kapağa taşıdı.

''Zihin konforunuzu bozan bir dergi'' sloganıyla Diyarbakır'da aylık olarak yayımlanan ''Özgür Üniversiteli Dergisi", üniversitelerin tatile girmesi dolayısıyla Temmuz ve Ağustos sayısı olarak çıktı.

Üniversiteli gençlerin çıkarmış olduğu Özgür Üniversiteli Dergisi'nin, bu ayki sayısında Seyyid Kutub kapağa taşındı. Özgür Üniversiteli Dergisi biyografi, makale, deneme, çeviri, şiir ve kitap tanıtımıyla okuyucusuna sunuldu.

Dergide "Harmancı", ''orucun bizi tutması niyetine'' adlı yazısıyla; Ramazan ayı ve Afrika'daki kıtlık hakkında bilgiler vermiş.

Derginin içeriğinde ise kısaca: ''İdam Sehpasında Mümin Tebessümü: Seyyid Kutub'' biyografisiyle Metin Aldemir ve ''Seyyid Kutubun düşünsel aşamaları'' adlı makalesiyle Hamza Türkmen'in Seyyid Kutubu etkileyen düşünsel aşamalardan bahseden yazıları dikkat çekiyor. Kevser Beyazyüz ''Gündeme Dair'' yazısıyla Türkiye'deki gündemi titiz bir şekilde değerlendirirken, ''Düşe Yazdım'' ile Zeynep Uslu'nun deneme yazısı derginin denemeleri arasındaki yerini almış. Abdulkadir Şanlı orijinal metni İngilizce olan 'Hakların Kendi Kaderini Tayin Etmesi mi? Hangi Kendi?' çeviri yazısıyla dergiye renk katarken, ''Ramazan Öncelikle Kuran'a Yöneliş ve İbadete Yoğunlaşma Ayıdır'' başlığıyla Metin Aldemir, Abdulhakim Beyazyüz ile ramazanın İslam dinindeki önemi ve Kur'an üzerine yaptığı röportaj ile katkı sunmuş.

Dergide, Fırat Yalınkılıç ''Demokrasi; Batıdan Esen Yalan Rüzgârı'' adlı denemesiyle dikkat çekmiş. Nisanur Ayar ''Ramazan Mektebine Öğrenci Olmak'' adlı öyküsünü babasına armağan etmiş. ''Ulusçuluk gerçeği'yle Ali Alu ulusçuluk kavramı üzerine yaptığı titiz çalışmayı dergi okuyucularına sunmuş. Zafer Burakmak ''Mevsimlik İşçilik'' adlı yazısıyla, üçüncü sınıf muamelesi görerek, kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılan Kürtlere yapılan haksızlıktan bahsetmiş. Elif Tuğrul ''Ekmek'' öyküsüyle dergideki yerini almış. ''Putlar cilalanırken'' adlı yazısıyla Suat Yıldız asrın putlarından, cilalanıp göz kamaştıran yanıltıcı parlaklığıyla insanlara sunulduğundan bahsetmiş. Harun Çetinkaya'nın 'İtaat'', Şexmus Şenyiğit'in ''Te Digerim'' ve Hatice Bakır'ın ''Bir Nefes Kala'' şiirleri dergiye farklı bir hava katmış.

Ayrıca ''Yoldaki ibretler'' yazısıyla Ahmet Maruf, İstanbul'daki izlenimlerinden ibretler sunmuş. Muhammed Ekrem Çavuş ''Diktatör'' adlı yazısında diktatörün ne olduğuna dikkat çekmiş. Hıdır Apak ''Ümmetin Yetimleri Arakan'ı Hiç Duydunuz mu?'' adlı yazısıyla Arakan bölgesi hakkında bilgi vermiş ve bu bölgede yaşayan insanlar üzerindeki baskı ve zulümleri, dergi okuyucularıyla paylaşmış. ''Yönteme Dair Bir Örnek'' yazısıyla M.Salih Eşiyok, 16 Temmuz Gençlik Hareketindeki izlenimlerini aktarmış. Ve son olarak da Umut İslam Ayar ''Zulmün Yalın Hali ve Bir Casusun Günlüğü: SALYANGOZ'' başlığıyla kitap değerlendirmesinde bulunmuş.

Genç kalemlerin yüreklerinden dökülen bu nağmelerin, bütün kâfir, zorba ve diktatörlere korku salmaya devam etmesi ümidiyle.

Ozan Ahnas / Islah Haber

11761-1 

Önceki ve Sonraki Haberler