Özgür Üniversiteli Dergisi 8. Sayısı Çıktı
Biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile kendine ayrılmış olan eylem sahasını şahitliği ile süsleyen Özgür Üniversiteli Dergisinin 8. sayısı çıktı.
Biyografi, röportaj, şiir, makale, çeviri ve deneme yazıları ile kendine ayrılmış olan eylem sahasını şahitliği ile süsleyip, yüreklerimizdeki tozları süpürmeye devam eden Özgür Üniversiteli Dergisi, bu yeni sayısında Üstad Seyyid Ebu'l A'la El-Mevdudi'yi kapağa taşımış.
Dergide bu ay öne çıkarılan da Üstad Mevdudi'nin hayatını; "Vahye Adanmış Bir Ömür: Üstad Mevdudi" biyografisiyle Metin ALDEMİR kaleme alırken, "Kapıyı Çalan Misafir" Bülent Şahin EŞDEĞER, "Mevdudi: İslam'ın Özgünlüğüne Vurgu Dolu Bir Hayat" adlı makalesiyle Mevdudi'nin mücadelesini Müslüman gençliğin, özgün bir İslam düşüncesi oluşturmasındaki örnekliği üzerinden analiz ediyor.
Bu sayının söyleşi konusu "Eğitim Karşısında Sendikal Mücadele". Bu konuyu Diyarbakır Özgür Eğitim-Sen Şube Başkanı Masum YOKUŞ'la Sedat TAŞDEMİR konuşuyor.
Zafer BURAKMAK, ''Militan Medya Ve Sivil Ölümler'' makalesiyle, son süreçte çatışma ortamında yaşanan 'sivil ölümleri', medyanın savaştaki kirli rolünden örnekler vererek masaya yatırıyor. Kürt sorunu ile ilgili diğer bir yazı da "Müslümanların Kürt Sorunu İle İmtihanı" başlığıyla Mehmet Ali KAÇMAZ tarafından kaleme alınmış. Kaçmaz yazısında Türkiye'de yaşayan Müslümanların, Kürt sorunu karşısındaki yaklaşımlarını 5 gruba ayırarak değerlendirmiş.
Kevser BEYAZYÜZ, ''Yine Başörtüsü Sorunu Yeniden Başörtüsü Meselesi" başlıklı makalesiyle, başörtüsü sorununda gelinen yeni nokta ve son gelişmeler karşında tavrımızın nasıl olması gerektiği ile ilgili değerlendirmede bulunuyor. "Terör ve Terörizm Algısı" başlığını taşıyan makalesiyle Suat YILDIZ, terör ve terörizm kavramını irdeliyor. "Sosyalizmin Tarihsel Gelişimi" başlıklı makalesiyle Bektaş YILDIZ, sosyalizmin tarihsel sürecinden ve bu meyanda tarih sayfasında oynadığı rolü analiz ediyor.
Şimdi dirilme ve mücadele etme, düşünceni diri tutarak güçlü olma vaktidir.
İmmanuel Wallerstein'ın "Jakobenliğin Sonu Mu? Azınlıklar, Devletler ve Şiddet" başlıklı makalesi, Abdulkadir ŞANLI'nin çevirisiyle okuyucunun ilgisine sunuluyor. Ahmet MALKOÇ, Tunus'ta başlayıp Ortadoğu ülkelerini sarmalayan "isyan ateşini", kısmî başarıları, yarım kalan devrimleriyle "Zafer Günlerini Mi Yaşıyoruz?" başlıklı yazısıyla değerlendiriyor. Umut İslam AYAR, "İslam'ı ve Müslümanları Bir Yerlere Mahkûm Etme Çabalarına Bir Örnek Daha: 'Piyasa İslam'ı" başlığını taşıyan yazısıyla Patrick Haenni'nin Piyasa İslamı isimli kitabını kritik ediyor.
"EĞER ALLAH YOKSA ÖZGÜRLÜK DE YOK!"
Harun ÇETİNKAYA, "Tefsiru'l-Kur'âni'l-Hakim Tefsiru'l Menâr" yazısıyla Ekin Yayınları tarafından cilt cilt yayınlanmaya başlanan Menar tefsiri hakkında okuyucuyu bilgilendiriyor. Bu sayının şiirleri ise "Kırılgan Sersemliğim" şiiriyle Sinan ŞEFLEK, "Kayıp, Kaçak ve Sair" şiiriyle Mehmet Garip TANYILDIZI ve "Sessiz ölüm" şiiriyle Metin EFE'ye ait.