Özgür-Der’den Suriye’ye 3 Tır Yardım Daha
Özgür-Der’in başlattığı “Her Evden 1 Torba Un!” kampanyası çerçevesinde teslim edilen un miktarı 163 tona ulaştı.
Geçtiğimiz hafta Özgür-Der Suriye Yardım Komisyonu ekibi bölgeye un, kuru gıda ve giysi yardımlarını götürdü.
Öncelikle Akçakale sınır kapısına giden ekip, sınırda Dıru’l Muslimîn lojistik sorumlusu Ebu Vail ve Ahrar-ı Şam lojistik sorumlusu Ebu Yahya el-Kurdi ile görüştü.
2 tır yardım Akçakale sınırında Suriye bölgesinden getirtilen araçlara yüklenerek sorumlulara teslim edildi. Bunlardan biri Rasul Ayn ve El-Haseke bölgelerine götürülmek üzere Ebu Vail’e teslim edildi. Diğeri ise Tellebyat bölgesine götürülmek üzere Ebu Yahya el-Kurdi’ye teslim edildi.
Yapılan yüklemeler sonrasında Suriye’de bulunan halkın ve mücahitlerin ihtiyaçları hakkında görüşüldü. Müslümanların yardımlarının önemine değinen Ebu Vail ve Ebu Yahya, hem gönderenlere hem de buna aracılık yapanlara dua edip teşekkür ettiler.
Orada bulunan halkın ve mücahitlerin durumu ile ilgili genel bilgiler verildi. Yapılan değerlendirmede, halkın ekmeğe ve mücahitlerin yemeğe ihtiyaçlarının olduğunun altı çizildi. Soğuk hava şartları ile birlikte özellikle giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarının arttığı belirtildi. Suriye’deki son durum ve devrim ile ilgili verilen bilgilerde, mücahitlerin onca ihtiyaçlara rağmen durmadan savaştıkları, zaferin yakın olduğu ve morallerinin yüksek olduğu vurgulandı. Mücahitlerin sürekli havadan yapılan saldırılardan dolayı yavaş ilerlediği ve ellerindeki silahların ise hava saldırıları karşısında yetersiz kaldığı söylendi. Ancak mücahitlerin 2 havaalanını kuşattıkları ve bu havaalanlarının alınmasıyla zaferin de yakın olduğu özellikle ifade edildi.
Akçakale’den sonra Kilis’te bulunan Öncüpınar sınır kapısına gidildi. Orada ekibi Kilis’ten Suriye’ye lojistik destek sağlayan Muhammed Xayr karşıladı. Ardından Bab-ı Selam sınır kapısına gitmek üzere Suriye insani yardım sorumlularından Muslim Muhammed ile görüşüldü. Burada 1 tır un Öncüpınar kapısında başka bir araca yüklenip Suriye’de bulunan Bab-ı Selam kapısına götürülerek oradaki Rif Haleb bölgesine dağıtılmak üzere Meclisu’s-Servi el-İntikal bürosunun sorumlusu Ebu Ahmed’e teslim edildi.
Yapılan kısa görüşmeden sonra Öncüpınar sınır kapısından geçilip Suriye tarafında bulunan Bab-ı Selam sınır kapısına gidildi. Orada bulunan çadır kent ziyaret edildi. Diğer yardım kuruluşları ile birlikte çadır kent ile ilgili genel bilgiler alındı. Çadır kentte bulunan halkın önemli ihtiyaçlarının olduğu gözlemlendi. Orada bulunan özellikle kadın ve çocukların soğuk hava koşulları nedeniyle ciddi sıkıntılar çektiği komisyon tarafından görüldü. Ama bütün bunlara rağmen kadın, erkek, çocuk herkesin moralinin iyi olduğu ve sürekli “Hurriye, huriye!” (Özgürlük, özgürlük!)dedikleri ve özgürlüğün bütün yaşananlara, ihtiyaçlara ve her şeye rağmen çok güzel olduğu kaydedildi.
Çadır kent ve orada bulunan muhacirleri ziyaret edilip gözlemlerde bulunan komisyon daha sonra Suriye Bab-ı Selam sınırında bulunan İnsani Yardım bürosuna gitti. Orada bulunan Suriye İnsani Yardım genel sorumlusu Halid Hassun hem yapılan yardımlarla ilgili hem de ihtiyaçlarla ilgili genel bilgiler verdi.
Halid Hassun ve Suriye İnsani Yardım Türkiye sınır sorumlusu Muslim Muhammed ile genel bir değerlendirilme yapıldı. Değerlendirmede Bab-ı Selam kapısında yapılan yardımların hepsinin tespitli yapıldığı, tümünün özellikle tek tek kaydedildiği vurgulandı. Suriye’de Halep başta olmak üzere bütün bölgelerde bürolarının ve sorumlularının olduğunu belirten yetkililer, burada özellikle fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin belirlenip yardım yapıldığını söylediler. Bu bölgelerdeki sorumluları halkın bizzat seçtiği ve seçilen kişilere yardımların tespit edildiği vurgulandı. Ayrıca şuanda halk için özellikle ve acil olarak kışlık çadırların, bebek maması ve bebek bezine ihtiyaç duyulduğu söylendi. Yapılan görüşmede Muslim Muhammed “Biz erkekler 2 gün boyunca yemek yemesek de sorun olmayabilir. Ancak bebekler aç kalamaz. Biz burada özellikle kadınların ve çocukların önemli ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Şu anda burada ve tüm Suriye’de bulunan insanların normal günlük ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Bütün bunları karşılayamadığımız zamanlar da oluyor. Ama kadınların ve bebeklerin ihtiyaçlarını muhakkak karşılamalıyız.” dedi.
Gelen yardımların kimden geldiği ve kimlere gittiğine dair belgeleri komisyona ayrıntılı bir şekilde gösteren Muslim Muhammed, mücahitlere de kumanyalar hazırlayıp gönderdiklerini kaydetti. Bu kumanyaları sadece mücahitlere ulaştırdıklarını belirten Muhammed, “Şuanda mücahitler için yemek olarak konservelere ihtiyaç bulunmaktadır.” dedi. Konservelerin aciliyetini belirten Muhammed, mücahitlerin ayrıca acil olarak kışlık mont ve kışlık botlara ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Suriye’de devam eden savaşın durumunu da değerlendiren Muslim Muhammed; “Şimdi Suriye’nin %85’i alınmış durumda. Mücahitler şu an Halep’te bulunan 2 askerî hava alanını kuşatmışlar. Bu havaalanlarından biri helikopter bir diğeri ise askerî uçakların havaalanı. 2 havaalanı alınırsa Beşşar düşer. Ancak mücahitlerin ağır silahlarının olmaması ve rejimin sürekli havadan bomba yağdırması burayı almayı zorlaştırıyor. Mücahitler hafif silahlarla bu mücadeleyi sürdürüyor ancak Allah’ın yardımı ile buralar da alınacak ve devrim gerçekleşecektir.” dedi. Beşşar Esed’in şimdi nerede olduğu sorusuna karşılık olarak Muhammed, “Aldığımız haberlere göre Beşşar şimdi denizde ve Rus gemilerinde yaşıyor.” iddiasında bulundu.
Islah-Haber