Diyarbakır'da Gençlerden Şehitler Gecesi
Özgür-Der lise gençleri 28 Şubat postmodern darbesinin 13. yıldönümünde düzenledikleri Şehitler Gecesi etkinliğinde, şehitleri andılar. Yoğun katılımın olduğu gecede coşku had safhadaydı.
"Şehîd Qelbê Dîrokê Ye"
Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Eğitim Komisyonu, gençleri şehitler gecesinde buluşturdu. Diyarbakır Büyükşehir Tiyatro Salonda düzenlenen gecede Xortén Özgür-Der, şiir, sinevizyon, tiyatro ve müzikle şehitler için "Şehîd Qelbê Dîrokê Ye" dediler.
Ozan Ahnas'ın sunuculuğunu yaptığı gece, İbrahim Canpolat'ın tilavetini okuduğu Kur'anı Kerimin Musa Şimşek'in mealini okumasıyla başladı.
Mesajlarının Taşıyıcıları Olmalıyız
Mealin ardından gece hakkında bilgi vermek üzere sözü Özgür-Der lise gençliği koordinatörlerinden Murat Koç aldı. Koç, bize mücadele etme ve adanma hususunda önder ve örnek olan şehitlerimizi anmak için geceyi organize ettiklerini söyledi.
Birçok mücahidin şubat ayı içerisinde şehit edilmeleri nedeniyle şubat ayının "şehitler ayı" olarak zikredildiğinin altını çizen Koç, amaçlarını; duygu seline kapılıp şehitleri yüceltmekten ziyade, adandıkları ve uğruna canlarını seve seve verdikleri mesajlarının taşıyıcıları olma sorumluğumuzu hatırlatmak olarak özetledi.
Yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi de veren Koç, "gençlerle 'Kur'an nesli' inşası için Kur'an merkezli eğitim faaliyetleri yapılmakta, Allah'ın razı olacağı bir yaşam için onlara yardımcı olunmaktadır. Üniversite hazırlanan liseli gençlerin motivasyonlarını artırmak, ders çalışma imkânlarını sağlamak ve üniversiteye girmeleri için teşvik edici yöntemlere başvurulmaktadır. Bu amaçla her ay düzenli olarak, 'Liseliler Buluşuyor' etkinliği tertip edilmektedir. Toplu piknikler ve yaz kampları gibi organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu şekilde şehitlerimizin yolunu sürdürmeye çalışmaktayız" şeklinde konuştu.
Koç'un konuşmasının ardından, Recep Doğru'nun hazırladığı şehitlerin mücadele dolu yaşantılarından kısa kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi sunuldu.
"Ben Sıcak Savaşlara Girmedim Daha"
Genç yüreklerden Yahya Melikoğlu, Erdem Beyazıt'ın "Savaş Risalesi" adlı şiirindeki "Savaşçılar uçmağa varmış gibi/Şehitlik umuduyla sarhoş gibi" dizeleriyle "Ben sıcak savaşlara girmedim daha" dedi.
"Şehitler Geçidi"
Ardından, Bahadır Kurbanoğlu'nun yazdığı ve Metin Aldemir'in ise yönettiği "Şehitler geçidi" adlı tiyatro sahnelendi. Tiyatroda, Şeyh Saidd'den Şeyh Ahmet Yasin'e, Malxom X'ten Abbas Musavi'ye, Seyyid Kutup'tan Hasan El-Benna'ya şehitler tek tek canlandırılarak sorumluklar hatırlatıldı.
Büyük alkışlar alan tiyatrodan sonra, İkram Filiz'in yazdığı, "Şehidan" adlı Kürtçe şiiri Veysi Aka okuyarak salondakilere duygulu anlar yaşattı.
Gece, ortaokul öğrencilerinin oluşturduğu koronun sahneye çıkarak, şehitlerin ağzından söyledikleri güzel sözler ve seslendirdikleri "şehadet uykusu" ezgisiyle devam etti.
"Grup Özgürlük Türküleri"nin seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe şehadet ezgileriyle gecedeki coşku ve heyecan doruğa çıktı.
Salonun hınca hınç dolduğu gece, Abdulkadir Ateş'in okuduğu ve salondaki bütün gönüllerin yürekten "âmin" dediği dua ile son buldu.