Özgür-Der Çorum'da "Suriye" Paneli
Özgür-Der Çorum'da “Suriye” konulu bir panel düzenledi.
Özgür-Der Çorum Şubesi 2013-2014 dönemine ait etkinlikleri kapsamında bu hafta “İslam Dünyasındaki Değişim Hareketleri ve Müslümanların Geleceği” üst başlığı ile “Suriye” konulu bir konferans düzenledi.
Eğitimci Mustafa Kerim Üngör’ün müzakereciliğini yaptığı programa, Eğitim-Bir-Sen Çorum Şb. Bşk.Tahir Eşkil ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arş. Gör. İlhami Çıtır konuşmacı olarak katıldılar.
Üniversite yıllarında Suriyeli bir arkadaşı ile yaşadığı iç burkan tecrübeyi anlatarak söze başlayan Mustafa Üngör, Suriye rejimin o yıllardaki diktatörlük yapısı ve muhaberat baskısını arkadaşının yaşadığı tedirginliği aktararak örneklendirdi.
Suriye’nin yaşananların sadece onların değil, ümmetin sorunu olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Tahir Eşkil de, Ortadoğu İntifadaları Suriye’ye nasıl ulaştığı ve silahlı mücadeleye neden gereksinim duyulduğu noktasında paylaşımlarda bulundu. Suriye rejiminin yapısının ana hatları hakkında da bilgiler veren Eşkil, Suriye’nin polis ve muhaberat eliyle İslami kesimler başta olmak üzere tüm muhaliflere uzun yılladır uyguladığını ve Suriye’de İhvan üyesi olmanın anayasasında yer alan idam sebebi olduğunu belirtti.
Suriye’nin diktatoryal ortamında İslami ve muhalif bir söyleme sahip olmanın bedel istediğini hatırlatan Eşkil, hak ve adaletin olmadığı yargının keyfiliğini, Cumhuriyet tarihindeki İstiklal Mahkemelerinin hukuksuz icraatlarına benzetmenin mümkün olduğunu, binlerce kişinin kayıp olduğu bir ülkede muhalif olmanın zorluğuna değindi.
İntifada kavramı üzerinde de duran Eşkil, mana olarak bireysel ve toplumsal olarak silkinmek ve ayağa kalkmak anlamlarına geldiğini söyledi. Fıtri olarak hak ve adalet söylemi ile ayağa kalan Suriye halkının ve ordudan ayrılan muhalif askerler ile Baas rejimine karşı mücadele veren diğer direniş grupları hakkında da bilgiler verdi. Der’a olayları ile başlayan sivil halk hareketleri rejimin orantısız gücü ve Rusya ve İran’ın desteği ile Suriye’nin Doğu ve Batı ittifaklı emperyal güçlerin savaştığı alan olduğunu belirtti.
Suriye’de ‘Savaşa Hayır’, ‘Yabancı Müdahaleye Hayır’, ‘Emperyalizme Hayır’ söylemlerinin ”Hak görünümlü Batıl” olarak tanımlayan ve Esed-Kemalist Ulusalcılar-İran-Liberal lobisinin medya üzerinden mücahitleri karalayan propagandaları hakkında paylaşımlarda bulunan Eşkil, dezenformasyon ve yalan yanlış bilgiler ile insanları kafa karışıklığına ittiğini belirtti.
Kimyasal saldırı sonrası Batı’nın tutumu ve Müslümanların çarpık emperyalizm anlayışının yansımalarına değinerek sözlerine başlayan İlhami Çıtır, İran’ın Suriye tutumu, 1979 Devriminin İslami ilke ve kazanımları ve İran’a karşı Müslümanların tutumu hakkında bilgiler aktardı.
İran’ın ulusal çıkarlarının kendilerini ümmet çizgisinden uzaklaştığının belirten Çıtır, Şii-Sünni çatışmasını dönüşecek söylemlere karşı dikkatli olmak ve İran’ın politikalarını tüm Şii dünyasına mal etmemek gerektiği söyledi.
Türkiye Müslümanlarının Suriye direnişini yeterince sahiplendiklerini söylemenin mümkün olmadığını belirten Çıtır, Müslümanların sağlıklı bilgi kaynaklarının olmayışından bahsetti.
Program soru cevap ve karşılıklı görüş alış verişlerinin ardından sonra erdi.