"Çözüm Süreci, Milliyetçilik ve Ümmet Bilinci"
Çorum Özgür-Der'in alternatif eğitim seminerleri devam ediyor.
Çorum Özgür-Der'in bu haftaki seminerini "Çözüm Süreci, Milliyetçilik ve Ümmet Bilinci" konu başlığı ile Hüseyin Kır ve Murat İslam sundular.
Seminer; "Çözüm Sürecinde Yaşanan Sorunlar ve Yükselen Milliyetçilik", "Çözüm Sürecinin Devamının Şartları Neler Olmalıdır", "Yükselen Milliyetçi Dalgaya Karşı Müslümanların Sorumlulukları", "Türkiye Müslümanları Ümmet Bilincini Arttırabilecek Sorumluluğu Kuşanıyor mu", başlıkları çerçevesinde gerçekleştirildi.
Yaşadığımız coğrafyanın ve toplumun Osmanlı bakiyesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Hüseyin Kır, farklı etnik kimlikleri bir arada tutan en önemli faktörün de İslami aidiyet olduğunu söyledi. Son dönem Batılılaşma politikaları ve akabindeki siyasi zihniyetin Türk kimliği üzerinden yeni bir ulus toplum inşa ettiğini, toplumun devrim kanunları ve İstiklal Mahkemeleri ile dizayn edilmeye çalışıldığını belirtti. Bugün yaşadığımız milliyetçilik sorununun kaynağının yüzyılı bulan seküler, Batıcı, darbeci zihniyet ve bunların inkâr politikalarında aramak gerektiğini söyledi.
AK Parti iktidarı ile Türkiye'nin, eksiklikleriyle beraber bir dönüşüm ve değişim geçirdiğini belirten konuşmacı, Erdoğan'ın 2005'te Diyarbakır konuşması ile işareti verilen paradigma değişikliğinin bugünlere kadar birçok müdahale, itibarsızlaştırma ve ihanete varan gelişmelerle devam ettirilmeye çalışıldığını ifade etti.
PKK gibi Marksist ideolojiye sahip bir örgütün şiddetten beslendiğini belirten Kır, sürecin muhatabı olarak sadece PKK ve bileşenlerini almanın hata olduğunu belirterek, sürece diğer camialar, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının dâhil edilmemiş olmasının ciddi bir hata olduğunu vurguladı. Hz.Peygamber'i (S.) anma etkinliklerine ve hakaret afişlerine yapılan tepkilere bölge insanının katılımına atıfta bulunarak sözlerine devam eden Kır, bölge halkının dini hassasiyetini göz önüne aldığımızda çözümün İslam kardeşliği üzerinden inşa edilmesi gerektiği aşikârdır dedi.
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine değinerek sözlerine başlayan Murat İslam, seçim süreci ve sonuçlarını iyi tahlil etmek gerektiğini, milliyetçiliğin yükseldiği 7 Haziran seçimlerinin önemli mesajlar içerdiğini söyledi. Demirtaş ve HDP'nin yerel ve uluslar arası aktörler eliyle AK Parti karşıtlığının sembolü haline getirildiğini belirten İslam, bir anlamda proje partisi haline getirilen HDP'nin Türkiyeleşme mesajıyla itibar görmesi sağlandı. Silahların susması ve barış ümitleri ile HDP'ye destek veren kesimler seçim sonucunda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
HDP'nin Gezi'de geç kalmışlığın verdiği pişmanlıkla, Kemalist, ulusalcı ve sol gruplara da yaslanma çabasına girdiğini belirten Murat İslam, kadim düşmanlığı İslam olan zihniyetlerle beraber AK Parti karşıtlığı inşa edildi. AK Parti'nin ise karşısında oluşan bu bloğa karşı zaman zaman milliyetçi söylemlerle karşılık verdiği görüldü.
HDP'ye destek verilmesinin nedenlerine değinerek konuşmasına devam eden İslam, 6-8 Ekim Kobani olayları sırasında Türkiye'de yaşanan saldırıları hatırlattı. Kurban eti dağıtan Yasin Börü gibi İslami çabalarıyla maruf insanlara yapılanlara bakıldığında, milliyetçiliğin toplumları nasıl acımasız ve canavarlaşmış bir hale getirdiğini görebiliriz dedi
Suriye'de oluşan boşluğu fırsata dönüştürmek isteyen PKK'nın, ABD ve Rusya gibi güçlerle ittifak arayışında olduğunu söyleyen konuşmacı, örgütün özellikle Kürt toplumu üzerinde milliyetçi yapılanma ile bir vesayet yönetimini inşa etmeye çalıştığını söyledi. Ancak tüm çabalarına rağmen toplumdan istediği desteği alamadığını da ekledi.
Milliyetçi aidiyet bilincinin İslami kimliği gölgeleyen ve hatta tamamen yok eden bir yönünün olduğunu belirten İslam, bu hastalığın ümmet aidiyetini parçalamaya devam ettiğini söyledi. Türkiye'de milliyetçilik ve muhafazakârlığın kısmi değişim geçirdiğini ancak sivil toplumun inisiyatif almak noktasında iktidarın gerisinde kaldığını vurguladı.
Program soru-cevaplarla sona erdi.