"Ramazan Ayı ve Kur’an’la Bütünleşmek" paneli yapıldı
Özgür-Der-Beykoz Şubesi Ramazan etkinlikleri çerçevesinde "Ramazan Ayı ve Kur’an’la Bütünleşmek" adlı Paneli gerçekleştirdi.
Özgür-Der-Beykoz Şubesi Ramazan etkinlikleri çerçevesinde "Ramazan Ayı ve Kur'an'
İlk konuşmacı Oktay Altın,80 yıllık laikleştirme politikaları ve 150 yıllık batılılaştırma politikalarına rağmen halkın ramazanda kendiliğinden yaşamını değiştirmesi ve ramazanı kendi bildiği doğrular çerçevesinde ihya etmeye çalışmasını geniş çerçevede ramazanın etkisini göstermesi açısından olumlu kabul edilebileceğini söyledi, buna karşın Allahın kuran ayı ramazanı nasıl geçirmemiz istediği sorusunun bu olmayacağını anlattı.
Kuran'da ramazanı değerli ve önemli kılanın kuran'ın bu ayda indirilmesi,bu ayda oruç tutulması,kadir gecesinin bin aydan hayırlı oluşu ve peygamberimizin hayatında uyguladığı itikafın öne çıkararak vurgulandığını ifade etti.
Altın, önem atfedilen gün ve gecelerle ilgili: Zamanın geçici olduğu zaman ve eşyanın islam'da yalnız Allahın değerlendirmesi ile değerlendirilebileceğini,bu konuda bazı eşya ve günlere kutsiyet atfedilerek haddin aşıldığını anlattı.Kuran yol gösterici,hidayet yollarını açıklayıcı ve Furkan olması özellikleri üzerinde duran Altın,kuran okuma yarışmalarınada değindi.
Oktay Altın son olarak tüketim olgusuna dikkat çekerek oruçlu insanın yanında nimetler olduğu halde onlara el sürmediğini bu anlamıyla orucun kapitalizme ve tüketim kültürüne reddiye olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.
İkinci konuşmacı olan Mehmet Pamak sözlerine ramazan ve kadir gecesinin kurandan soyutlanarak, kendinden menkul kutsiyet atfedilerek bidatlarla doldurulmuş ve karanlıktan aydınlığa çıkaran özelliğinden tamamen uzaklaştırılmış olduğunu ifade ederek başladı.-Pamak dolayısıyla kuranımız, ibadetlerimiz ilk nesildeki gibi bir etkiyi bizde yaratmamış, bizi o noktaya ulaştıramamıştır, onlar kuranı dosdoğru yaşamak ve anlamak için okudular dedi ve Seyyid Kutup'un kuranı doğru anlama vurguları üzerinde durdu.
Kurana yanlış yaklaşımları 14 başlık üzerinde anlatan Pamak, bizimde bugün hayatı yeniden inşa etmek ve dönüştürebilmemiz ancak ramazanı ve ibadetlerimizi kuranla bütünleştirerek gerçekleştirebileceğimizi anlattı.
1.Hatim indirmek ve ölüler için okumak.
2.Kuran tilaveti ile haz duymak için okumak.
3.Tıbbi hastalıklara şifa için okumak.
4.Fal ve şifre bulmak için okumak.
5.Sadece bilgi edinmek için okumak.
6.Kendi ön kabullerini ön yargılarını tasdik ettirmek için okumak.
7.Batıni yorumlara açık olarak okumak.
8.Kuranı tarih yada hikaye kitabı gibi okumak.
9.Bir kısmını inkar ederek okumak.
10.Bütünlüğü gözetmeden parçacı okumak.
11.Kuran'dan din öğrenilmez deyip başkalarının kitaplarını öne çıkarmak.
12.Resulun örnekliğini dikkate almayarak mealci okumak.
13.Tarihsel yaklaşımla okumak.
14.Herkes kurandan birşey anlar deyip göreceli yaklaşmak.
Pamak adanma bilinciyle kuşanmak,kuranı dosdoğru anlam ve yaşansallaştırmak gerektiği vurguları ile sözlerini tamamladı
Panel Ahmet Murat Kaya'nın "kimilerinin namazı vardır ona yorgunluktan başka birşey bırakmaz,kimilerinin orucu vardır ona açlıktan başka birşey bırakmaz" hadisini ifade ederek ,ramazanın bizi yeniden inşa etmek kendimize çeki düzen vermek ve bizi toparlamak işlevlerinin olduğu vurgusunun ardından gelen soruların cevaplanmasıyla program sona erdi.