Beykoz’un da Günü-Gündemi Kudüs’tü!
Özgür-Der Beykoz Şubesi’nin, Ramazan’ın son cumasının Kudüs Günü olması vesilesiyle yaptığı programa ilgi yoğundu. Program, Filistin ve intifadayı konu alan sinevizyon gösteriminden sonra, Saadettin Demir’in Kuran ve mealini okumasıyla başladı.
Programın panel kısmını Zeynep Aydın yönetti. Konuşmasına, Ramazanın bizlere kardeşlik ve ümmet bilincini aşılaması gerektiğinin altını çizerek başlayan Aydın, Irak'tan Filistin'e ve Afganistan'dan Çeçenistan'a kadar tüm coğrafyamızda "biz" bilincini yükseltmek için Ramazanın bir fırsat olduğunu hatırlattı. Aydın, sözü ilk olarak Abdullah Tarık'a verdi.
Abdullah Tarık Filistinli bir öğrenci ve bölgeden henüz geldi. Konuşmasını arkadaşlarımızdan Ömer Adil Türkçeye çevirdi. Abdullah Tarık konuşmasına başlarken, Türkiye'deki Filistin dostlarına selam ve teşekkür ederek başladı. Önemli vurguları şunlardı:
"Zulüm ümmetin her yerinde var ve bu da imtihanımızın bir parçası. Ramazan kişinin nefsini imtihana hazırlamasında ve kardeşlerimizin acılarını anlama noktasında bir okul işlevi görüyor.
Siyonistlerin yaptıkları 'utanç duvarı' Filistinli Müslümanların köylerini kasabalarını ikiye bölerek inşa ediliyor. Filistin halkını sürgüne zorlayan ve aşağılamayı hedefleyen bu duvar aslında İsrail'in kendi küçük hapishanesi. Yani bir yandan da kendilerini hapsediyorlar. Zaman kimin daha sabırlı olacağını bize gösterecek inşallah.
Mescid-i Aksa Filistin davasının anahtarı olmuştur. Taşıdığı sembolik anlam onun taşından, harcından daha önemli hale gelmiştir.
Mescid-i Aksa'nın durumunu gözetleyen 'Aksa müessesi' de bir ay önce kapatıldı. Aksa'nın durumunu takip eden tek kurum buydu."
Panel yöneticisi Zeynep Aydın daha sonra sözü Kenan Alpay'a verdi. Konuşmasının öne çıkan noktalarını şöyle özetleyebiliriz:
"Filistin meselesi bir Arap-İsrail çatışması değildir. Ya da salt bir toprak mücadelesi de değildir. Filistin meselesi bizler için İslami bir meseledir ve ahiretimiz ile direk ilişkisi vardır.
Ahmed Yasin şehit edildiğinde ümmetin her yerinde binlerce bebeğe Ahmed Yasin adı verildi. Bu ümmet dayanışmasına güzel bir örnek oldu. Filistin'e yapılabilecek en büyük destek, onlarla birlikte olduğumuzu duyurabilmek olacaktır.
Bu programın adında öne çıkan 'kardeşlik, dayanışma ve ümmet' kavramlarını yeşerttiğimiz oranda, umutlarımız ve çabalarımız da yeşerecektir."
Filistin ile alakalı kitap, dergi ve görsel materyallerin de satıldığı program saat 11,30 sularında bitti.
Fotoğraf: Afgani Türkmen
Haksöz-Haber / Beykoz